Fransk kanal: Våpen skal være funnet i antatt terrorbil

MONTREUIL (VG) Fransk påtalemyndighet har utpekt to biler brukt av de syv terroristene. En av bilene kan ha blitt funnet etter intens jakt utenfor Paris søndag morgen.

Brannfolk hjelper en skadd person utenfor konsertlokalet Bataclan i Paris. Franske myndigheter melder at minst hundre personer ble drept inne på konsertlokalet. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB scanpix 

nyheter

VG:

SISTE: Le Figaro melder at det skal være funnet tre Kalashnikover i bilen som ble funnet forlatt i Montreuil, en forstad utenfor Paris, søndag morgen. Bilen er en svart Seat som nå antas å være den samme svarte Seaten brukt i angrepet fredag kveld.

På en pressekonferanse i går fortalte den franske statsadvokaten François Molins om to biler de etterforsker i etterkant av terrorangrepet som tok 129 liv på seks forskjellige åsteder:

• En mørk/svart Volkswagen Polo med belgiske registreringsskilter ble sett av vitner stoppe ved konsertstedet Bataclan, der 87 mennesker ble drept. Poloen ble funnet forlatt etter angrepet med en parkeringsbillett fra «jihadistbydelen» Molenbeek i Brussel, skriver The Guardian.

• En mørk/svart Seat. I morgentimene søndag bekreftet politikilder overfor nyhetsbyrået AFP at en svart Seat er funnet i Montreuil. Flere vitner har sagt at en slik bil ble brukt av terroristene på to av åstedene, ifølge Molins. Det er ikke offisielt bekreftet at det er snakk om identisk samme Seat.

Molins opplyste imidlertid terroristene som angrep flere barer og kafeer brukte Kalashnikov-geværer.

LES OGSÅ: Første Paris-terrorist identifisert som mulig returnert Syria-farer

VG er søndag i Montreuil.

– Vi kan ikke låse oss inne og være redde, sa en mann på handletur.

I tillegg omtalte VG at en bil ble stoppet på den belgiske grensen i går, hvorpå en fransk statsborger og to belgiere ble arrestert. I lys av opplysningene overfor dreier dette seg trolig om en tredje bil.

Årsaken til pågripelsen er at franskmannen som kjørte bilen, skal være samme mann som hadde leid Poloen nevnt over, ifølge den franske statsadvokaten.

LES OGSÅ: - Vi sender tanker fra Nordens Paris til verdens Paris

En terrorist identifisert

En av terroristene er identifisert som Omar Ismael Mostefai (29), en fransk statsborger som kan ha vært i Syria.

Han var en av syv som deltok i angrepet, ifølge fransk påtalemyndighet, og de knytter han til Poloen. I tillegg ble Mostefai identifisert ved en avrevet fingertupp på Bataclan.

Mostefai er dømt for flere småkriminelle forhold før 2010. Det året ble han plassert på en liste over personer som kunne være en fare for rikets sikkerhet, men hvor det finnes 5000 andre også.

I tillegg er det altså gjort tre arrestasjoner i ved den belgiske grensen, samt at seks av familiemedlemmene til Mostefai er pågrepet, ifølge AFP. Det betyr likevel ikke at de har hatt noe angrepet å gjøre. Franske medier har meldt at Mostefai blant annet skal ha hatt lite kontakt med familien sin.

Alle de syv terroristene ble drept, som følge av at de detonerte en selvmordsvest eller ble skutt.

LES OGSÅ: Putin: Vi må stå sammen i kampen mot terror

Unnslapp?

Den franske radiokanalen Europe 1 skriver at en av terrorist-teamene kan ha klart å flykte. Kanalen skriver at politiet aktivt har lett etter bilen siden fredag kveld. Bilen ble funnet av etterforskere, forlatt, skriver Europe 1.

Ifølge avisen kan det bety at noen kom seg ut av den franske hovedstaden etter angrepet.

Ettersom bilen ble forlatt, spekulerer Europe 1 i om terroristene har byttet bil og fortsatt flukten, og om de kan ha flyktet til Belgia, hvor tre personer altså ble arrestert lørdag kveld.

Skulle disse spekulasjonene stemmer, kan det bety at ikke alle terroristene ble drept i angrepet, eller at de hadde medhjelpere som ikke deltok i de faktiske terrorhandlingene.

IS har tatt på seg ansvaret for angrepet. Den franske presidenten Francois Hollande beskylder dem også for terroren, men det er foreløpig ikke kommet opplysninger som endelig bekrefter at IS stod bak.