– Det handler om å gjøre Tromsø til en varmere by

Gjennom vintermånedene vil de oransje skjerfene til Kirkens Bymisjon være godt synlige i bybildet vårt.

SPRER GLEDE: Ramona Alexa, Vibeke Olsen og Anne-Merethe Bræck i Kirkens Bymisjon Tromsø farger om dagen byen vår med oransje hjemmestrikkede skjerf. Dette i tråd med organisasjonen sin egen julekampanje «Gled en som gruer seg til jul». Alle foto: Katharina Mila Hesby 

KLER OPP: Ramona henger opp et skjerf på et av byens mange statuer. 

VARMER: Anne-Merethe Bræck, Vibeke Olsen og Ramona Alexa i Kirkens Bymisjon Tromsø har allerede prydet de to statuene i Kongsparken, men de 28 andre skjerfene vet de foreløpig ikke hvor de er. Meningen er nemlig at innbyggerne skal flytte på dem, og bruke dem selv eller gi dem til andre som fryser. 

VARM BESKJED: De godt synlige skjerfene bærer med seg en beskjed til glede for dem som finner dem. 

nyheter

Du har kanskje allerede sett dem? Skjerfene som både pryder statuene og monumentene rundt om i Tromsø. Men akkurat hvor de vil være hen, er det opp til innbyggerne å bestemme.

– Til sammen har vi fått inn 30 hjemmestrikka skjerf som blir hengt opp rundt i byen vår på alt ifra statuer til lyktestolper. De blir både strikket av våre frivillige, av oss, og av andre som har lyst til det. Så langt har vi opplevd stor gavmildhet fra folk, men vi ønsker oss gjerne flere skjerf, sier samfunnskontakt i Kirkens Bymisjon Tromsø, Vibeke Olsen til iTromsø.

Viser omtanke

Det hele markerer starten på organisasjonsen sin julekampanje «Gled en som gruer seg til jul». I tillegg til å være en gave for noen som fryser, skal skjerfene minne om at det lever mange mennesker i byen som ikke gleder seg til høytiden.

LES OGSÅ: Bymisjonen gir en hjeløpende hånd til flyktningene

– Det handler om å gjøre Tromsø til en varmere by, og spesielt nå som vi går inn i den kalde tida. Skjerfene skal symbolisere solidaritet og alle som finner et kan enten ta dem på seg selv, eller gi det bort til noen andre som trenger det, sier Olsen.

Allerede har statuen av Kong Olav i Kongsparken fått et rundt «halsen sin». Undertegnede har også observert at den høye statuen av fiskeren på Stortorget har fått på seg det oransje skjerfet.

LES OGSÅ: Slik var moteshowet til Bymisjonen

– Det er ganske høyt opp til statuen på Stortorget, er det dere i Bymisjonen som henger opp de oransje skjerfene?

– Selv har vi bare plassert noen på statuene i Kongsparken, mens frivillige har hengt opp resten. Derfor vet vi ikke helt hvor de henger hen, og de kommer også til å bli flyttet på rundt om i byen siden det er meningen at folk kan ta dem, sier hun.

Kledde opp kongen

Målet fremover er å gi Ishavsbyen enda flere skjerf.

– Generelt har vi fått inn mange ullsokker, luer, votter og skjerf. Det har alltid vært flotte folk rundt om i landsdelen vår som har strikket og sendt det til oss. Også i denne kampanjen har folk vist et stort engasjement og strikket flere skjerf til oss, sier Olsen.

Mandag var hun og medarbeiderne sine ute på tur igjen å kle opp statuen av Kong Olav.

– Skjerfet hang der i helga, men når vi kom på kontoret mandag var den blitt borte. Vi har selv sett at folk leser lappene på skjerfet med en varm hilsen fra Kirkens Bymisjon. Det er fint å se at folk benytter seg av kampanjen vår og bryr seg.