Markerte avsky mot terror

For å vise sympati for de pårørende etter den siste ukes terrorhandlinger i Paris, Bagdad og Beirut, arrangerte byens ungdomspolitikere mandag kveld en antiterror-markering på Stortorget.

Rundt 100 mennesker hadde møtt opp på Stortorget for å ta del i markeringen mot terror.  Foto: Ronald Johansen

Frankrikes visekonsul i Tromsø, Laurence Frémon, uttrykte hvor rørt hun var over den omtanken Tromsø har vist Frankrike etter terrorangrepene sist fredag. 

Ordfører Jarle Aarbakke åpnet markeringen mandag kveld. 

Høyre-politiker, Kristian Støback Wilhelmsen, takket byens ungdomspartier som hadde tatt initiativ til markeringen. 

Frankrikes visekonsul i Tromsø, Laurence Frémon, ser på at ordfører Jarle Aarbakke som førstemann signerer minneprotokollen som ble lagt fram på rådhuset sent mandag ettermiddag. 

nyheter

– Kjære alle sammen. Vi står her i Nordens Paris og ser over til Ishavskatedralen i trikolorens farger og viser solidaritet til hele Frankrikes folk, ungdommen som ble drept i Paris og alle som ble berørt. I en by som har 146 nasjonaliteter representert som tromsøværinger, har vi også sympati med det som treffer oss lenger bort, sa ordfører Jarle Aarbakke.

Han var samtidig klar på at Tromsø, i likhet med alle andre, må stå opp mot terroren.

- Vi er ikke naive. Vi vet at vi må forsvare oss mot ondskap. Hvordan vi skal gjøre det, er noe alle i hele verden må spørre seg selv om. Det viktigste vi kan gjøre er å verne om våre verdier og bryte ned muren mellom mennesker. Vi må lede folk inn i godhet og ikke i hat og vold. Derfor er jeg veldig glad for at det nok en gang er ungdom som tar initiativ til en slik markering. Jeg er både stolt og glad på vegne av Tromsø by og takker dere for det engasjementet dere fremviser, fortsatte ordføreren.

- Ufattelig meningsløst

Han var første taler ut under mandagens markering mot terror på Stortorget som Tromsøs ungdomspolitikere hadde tatt initiativ til. Der hadde rundt 100 mennesker møtt fram for å ta del i markeringen i etterkant av terrorangrepene i Paris sist fredag, men også for å vise sin støtte til befolkningen og avsky mot terroren i Bagdad og Beirut den siste tiden.

Også Høyre-politiker Kristian Støback Wilhelmsen var blant talerne under kveldens markering. Han la ikke skjul på at terroren i forrige uke hadde gått kraftig inn på ham.

- Det er ikke enkelt å sette ord på de tankene jeg har hatt siden fredag kveld. Det føles ufattelig meningsløst og man føler seg ubrukelig når man sitter hjemme og leser om det som har skjedd. Derfor synes jeg det er flott å se det som er sagt, skrevet og gjort i løpet av helga. Det viser at vi står skulder ved skulder med Paris og Frankrike, at vi ikke er likegyldig, sa Wilhelmsen.

Rørt over støtten

Frankrikes visekonsul i Tromsø, Laurence Frémon, var også til stede under kveldens markering. 

- La meg takke dere for all solidariteten dere har vist for det franske folk i Tromsø. Vi føler at vi har blitt tatt godt vare på etter hendelsene fredag. Jeg er veldig rørt og takknemlig overfor dere. Som den neste generasjonen gir dere meg håp for fremtiden, sa Frémon.

Like i forkant av markeringen på Stortorget møtte hun ordføreren på rådhuset. Der var en minneprotokoll lagt fram, slik at dem som ønsket det kunne skrive i den. Det satte visekonsulen stor pris på.

- Vi har følt så mye støtte fra ordføreren, fylkesmannen, men også fra enkeltmennesker i Tromsø de siste dagene. Det gjør at vi føler oss litt mindre alene etter at terrorangrepene skjedde, påpekte hun.