– Godt voksne er de som oppfører seg verst på byen

Julebordsesongen er i gang, og dermed går ordensvaktene på byens utesteder en tøff tid i møte.

FARLIG FYLL: – Det som ofte skjer når man starter kvelden med å spise god og feit mat, for så å drikke store mengder alkohol, er at man plutselig blir veldig full i elleve-tolv-tida når alkoholen går ut i magesekken. Da kan det oppstå farlige situasjoner, forteller kursholder og daglig leder Jørn Olsen i Trygg Vakt. Foto: Eline Tylden 

lover OG REGLER: Kursdeltakerne Michael Korslund (til venstre, 21) og Stian Sjursen (20) tror at gjestene vil vise mer forståelse dersom vaktenes avgjørelser kan begrunnes med lover og regler, og er glade for at de lærer det på ordensvaktkurset. Foto: Eline Tylden 

livsviktig HJELP: Her lærer kursdeltakerne Heidi Isaksen (21, til venstre), Rikke Bjarnesen Andersen (19) og May-Britt Blomli (24) seg basal hjerte-lunge-redning som en del av ordensvaktkurset. Foto: Eline Tylden 

følger MED: Direktør Poul-Henrik Remmer ved Scandic Ishavshotell tror det er utestedene som vil merke de negative sidene ved julebordsesongen best, men forteller at hotellet har oppegående vakter og servitører som er i stand til å takle eventuelle situasjoner. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Tirsdag kveld var både nye og erfarne ordensvakter i full sving med kurs på Isbjørn scene i andre etasje på Studenthuset Driv.

Ordensvaktkurset skal forberede dem til å takle ulike situasjoner på byen – og ifølge kursholder Jørn Olsen i Trygg Vakt vil kunnskapen komme godt med i tida fremover.

– Det er ingen hemmelighet at julebordsesongen er den verste tida på året. Folk blir fulle veldig tidlig på kvelden, og med mye gratis drikke viser det seg ofte at mange ikke er så veldig flinke til å passe på inntaket, sier han.

LES OGSÅ: Her er kjøpesentrenes planer for julehandelen

Ingen unntakstilstand

Ifølge Olsen er det en vanlig feiloppfatning at lover og regler settes til side på julebordet.

– Folk tror ofte at vaktene har en slags aksept for beruselse og dårlig oppførsel akkurat i julebordsesongen, men vi ser ikke mellom fingrene på slike hendelser.

Han understreker at det likevel ikke er slik at vaktene er «ute etter» å gripe inn.

– Noe av det vi fokuserer på i dette kurset er nettopp dét – hvilken holdning man utstråler som ordensvakt.

– Erfaringsmessig er det slik at hvis man er høflig og hyggelig mot gjestene, så får man ofte det samme tilbake, sier Olsen.

LES KOMMENTAREN: «Legg ikke ut langtur uten trening, er en god leveregel. Prinsippet gjelder også for julebord. Er du helt uten grunntrening, sørg for at turen blir kort.»

Alkohol og sjalusi

Olsen har jobbet som ordensvakt i hele 28 år, og i løpet av den tiden har han rukket å oppleve flere alvorlige hendelser i forbindelse med julebord.

– Noe av det aller verste jeg har sett er folk som har slått damer i fylla inne på toalettet. Alkohol og sjalusi er ingen god kombinasjon, og man ser konsekvensene så altfor godt når man selv er edru.

– Og selv om det er i en litt annen kategori enn det førstnevnte tilfellet, er det heller ikke noe gøy å se på voksne folk som ruller i sitt eget spy i dressen til 10.000 kroner, legger Olsen til.

Også hotellbransjen merker at trykket øker i november.

– Vi skal ha flere julebord fremover, og merker allerede nå at det er ekstra mye trykk og aktivitet, sier direktør Poul-Henrik Remmer ved Scandic Ishavshotell.

– Heldigvis er det særdeles sjeldent at vi opplever utagerende oppførsel blant gjestene, og utestedene merker nok bedre enn oss at det er julebordsesong.

LES OGSÅ: Pirattaxier jener tusenvis ulovlig i helgene (Pluss)

– Folk forandrer seg

Kursdeltakerne Stian Sjursen (20) og Michael Korslund (21) skal begge jobbe som ordensvakter i tida fremover, og de er enige om at man finner de verste julebordsgjestene blant den eldre garde.

– Det er de godt voksne som er sjeldent ute på byen, og som skal drikke seg opp etter fjorårets julebord, som er verst å ha med å gjøre, sier Korslund.

– Kontrast er stikkordet. Folk forandrer seg helt, og det synes ekstra godt på de godt voksne som vanligvis fremstår som «ordentlige» og ansvarlige, legger Sjursen til.

– Gleder oss

Til tross for at julebordsesongen kan vært utfordrende for de ansatte ved utestedene, er det ingen nervøsitet å finne hos verken Korslund eller Sjursen.

– Jeg tar det med knakende ro. Det er ingen vits i å gå og vente på at noe skal skje, og jeg må vel egentlig si at jeg liker å være på jobb i julebordsesongen, sier Korslund.

– Det er vel slik at den dagen du gruer deg til å gå på jobb, så bør du la være. Men jeg gleder meg egentlig bare, så det blir nok ikke et problem, sier Sjursen.