TROMS KRAFT: I arbeidet med det nye statsbudsjettet foreslår regjeringen å avvikle støtteordningen FN-sambandet får midler fra. Det kan bety slutten for sambandets kontor i Tromsø allerede til nyttår.

Leder av FN-sambandets regionkontor i Nord-Norge, Kine Olsen, kaller det hele en arbeidsulykke.

– Regjeringen har vært under hardt press for å finne midler for flyktningtiltak i Norge. Vi kan ikke skjønne annet enn at et kutt som fører til nedleggelse av en organisasjon som FN-sambandet må være et arbeidsuhell, sier Olsen.

Viktigere enn noen gang

Et bortfall av sambandets tilbud vil ifølge Olsen ramme alle som søker kunnskap om FN og internasjonale spørsmål.

– FN-sambandet er de eneste som tilbyr informasjon om tematikken på norsk, som er spesielt tilrettelagt for barn og unge. Klimakrisen, flyktningsituasjonen, menneskerettighetsbrudd, krig og konflikt setter sitt preg på mediene og hverdagen her hjemme. Det er derfor viktigere enn noen gang at barn og unge forstår sammenhengene og årsakene til at verden ser ut som den gjør, forklarer hun.

Takknemlige

Under rollespillet til Kongsbakken på onsdag, var kontaktlærer Oddrun Johnsen lite imponert over denne avgjørelsen.

– Det er for stort for oss som lærere å sette sammen dette. Vi hadde ikke fått til et så bra opplegg som dette uten dem, sier hun.

Kine Olsen var selv veldig imponert over elevene.

– Det kan variere, men disse har gjort et imponerende forarbeid og leverer sterkt i debatten. Det at konflikten er relevant i nyhetsbildet, og at de har evnet å ta den inn i forberedelsene, synes jeg viser stort engasjement, påpeker lederen av FN-sambandets regionkontor.