Det bor omtrent 73.000 mennesker i Tromsø. Det anslås at ti prosent av befolkningen er homofil. Det vil si at det statistisk sett er 7.300 homofile innbyggere i Tromsø.

Likevel skal den store avslutningsfesten for Arctic Pride arrangeres i et lokale hvor det er plass til 300 mennesker.

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan det har gått så langt, både arrangementet og oppmøtet, men sammenligner vi denne Pride-festivalen med Oslo, ser det selvfølgelig lite ut, sier festivalsjef for Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen.

Vanskeligere på småsteder

Fredriksen sier det ikke er ukjent at det er en stor andel unge homofile som reiser til Oslo.

– Det er annerledes å være skeiv utenfor Ring 1. Det er mange som reiser fra bygder og byer rundt omkring til Oslo fordi de føler det er vanskelig å være skeiv på små steder, sier han.

Det er derfor han mener det er viktig at det arrangeres Pride på andre steder også.

– Det er for å vise at det går an å være skeiv andre steder enn i Oslo. Vi håper at folk kan bli i Tromsø og se at det går an å være her, selv om de er skeive, påpeker Fredriksen.

Stor takhøyde

Fredriksen sier miljøet kan virke mer lukket på steder som i Tromsø.

– Takhøyden er såpass høy her, så kanskje det ikke er et stort behov for å ha skeive steder her. Jeg opplever det i alle fall sånn, sier han.

Selv om det også finnes steder homofile kan møte hverandre.

– Det arrangeres for eksempel kafétreff. LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) Troms har fått mye ros fordi de gjør mye mer lokalt enn mange andre, og det synes jeg er hyggelig, sier Fredriksen.

LES DEBATTINNLEGGET: "Velkommen til feiring av mangfoldet!"

Alle burde gå paraden

Kommunikasjonsrådgiver i LLH, Ingvild Endestad, mener synlighetsfestivaler er viktig over alt.

– Spesielt er det særlig viktig på steder der folk kan sitte og føle seg alene, og ikke møte andre. Kanskje er de redde for reaksjoner rundt seg. Da er det fint med tydelige talspersoner og bedrifter som reiser regnbueflagget og viser at det er mulig å være åpen der man er, sier hun.

Hun viser til forskningsrapporter som tydelig viser at det å bryte normer på et lite sted kan være utfordrende.

– Det er begrensende å føle at man ikke kan være den man er, og elske den man elsker, sier Endestad.

Hun oppfordrer alle i Tromsø til å gå Pride-paraden på lørdag.

– Alle som støtter mangfoldet kan gå paraden. Det er en fin mulighet til å vise at man vil ha en by der det er plass til alle, påpeker Endestad.

VIKTIG: Kommunikasjonssjef i LLH, Ingvild Endestad, mener alle som er for mangfold i byen burde delta under lørdagens pride-parade. Foto: LLH