Her kommer millionakvariet

Arbeidet med det 18 meter lange gigantakvariet er endelig i gang, og det er en omfattende prosess som nå skal gjennomføres.

KREVENDE: Vaktmester Kjell Inge Håkonsen kan fortelle at det er et omfattende arbeid i tiden som kommer. I løpet av de neste dagene skal området rundt akvariet stenges av. 

BÅSER: På langsiden, like utenfor akvariet, kommer det båser som man kan sitte og nyte et måltid i. De står strategisk plassert mellom vindusruten ut og akvarieveggen. 

nyheter

Bare det å få i gang arbeidet, har tatt lengre tid enn planlagt. Etter en forsinkelse med produksjon, og deretter venting på installatørene, er begge deler endelig på plass på Kystens Hus.

– Det blir en utfordring å få det på plass. Vi har ikke noe erfaring med slikt, så derfor har vi hentet inn noen fra Nederland og noen fra Thailand som jobber med akvarier rundt omkring i hele Europa, sier vaktmester Kjell Inge Håkonsen.

Åpningen av akvariet er forventet å rundt månedsskiftet januar-februar.

Les også: Snart svømmer det fisk her

Mye arbeid

Det ti centimeter tykke akrylglasset er det første som skal på plass. Det er produsert i Italia, og hver plate veier omtrent halvannet tonn.

– Det er to glassvegger som skal på plass på langsidene, og så blir det noen fjellformasjoner i enden på hver side. Det skal lukkes igjen oppå, siden det er saltvann som skal oppi. Saltvannsdampen kan ødelegge konstruksjonene rundt og i taket, så derfor skal det lukkes igjen, forklarer vaktmesteren.

Det er laget til et servicerom som ligger like over akvariet, og derfra skal vedlikeholdet foregå.

– Deretter skal det tettes med silikon og andre stoffer, og det må tørke og herde. Til slutt skal det vannprøves slik at vi er sikre på at det ikke lekker vann ut av det. Derfor kommer dette til å ta litt tid, sier Håkonsen.

Selve innredningen er det et dansk firma som står for.

Les også: Her fraktes gigantakvariet inn

Et «showrom»

Og at det er en kostbar installasjon, er det ingen tvil om. Prislappen totalt ligger på rundt 20 millioner kroner.

– Det blir et «showrom», kanskje spesielt for barnehager og skoler, men også for voksne. Det blir plassert båser langsmed og rundt akvariet, så det blir mulighet til å nyte et måltid mens man sitter rett ved siden av, forteller Håkonsen.

Akvariet er en del av bygget som fremmer fiskeri og viser fram arktisk fisk. Til akvariet er det hentet både flyndre, småkveite, torsk og hyse fra Brensholmen.

– Det er en sammenheng gjennom hele senteret, og akvariet blir en attraksjon man kan komme og se på. Jeg tror dette blir veldig bra, sier Håkonsen fornøyd.

Les også: Slik vil Aspaker gjøre fiskerisektoren mer lønnsom