Reagerer på livsfarlig lek ved hovedveien

Catharina (24) frykter at akingen ved hovedveien i Hamna vil ende i en dødsulykke.

LIVSFARLIG: Catharina Reiersen (24) er skremt over at barn aker ned mot hovedveien der biler kommer kjørende i 50 kilometer i timen. Foto: Tom Benjaminsen 

NÆRE PÅ: Catharina Reiersen (24) fikk en støkk i livet da et barn kom akende i full fart ned mot veien lørdag kveld mens hun kjørte bil. Nå advarer hun andre bilister, og oppfordrer foreldre til å passe på ungene sine. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

HAMNA: Det var ved 20-tiden lørdag kveld at Catharina Reiersen (24) fikk en av sine verste opplevelser som bilist noensinne.

– Jeg kom kjørende langs hovedveien mot Kiwi-butikken i Hamna, like etter opphevet 30-sone. Plutselig kom en mørk skikkelse susende ned mot veien, og jeg måtte bråbremse. Det viste seg å være en unge som var ute og akte på rattkjelke. Det kunne ha gått veldig galt, sier Reiersen.

– Forstår ikke trafikken

24-åringen, som heldigvis greide å stoppe i tide, reagerer på at foreldre ikke tar mer ansvar for barnas lek.

– Jeg stoppet og så etter om det var noen voksne sammen med barnet som jeg kunne snakke med, sånn at jeg kunne fortelle dem hvor farlig denne typen lek faktisk er. Men det var ingen foreldre å se, sier Reiersen.

– Barn har en annen trafikkforståelse enn voksne, og skjønner ikke hva det innebærer å ake ned en bratt bakke i full fart mot en trafikkert vei. Dette må foreldrene vite, og det må tas tak i, mener hun.

Operasjonsleder Ørjan Hole i Troms politidistrikt er enig i at foreldrene har et ansvar for å sette visse grenser for barna.

– Politiet synes ikke noe om aking verken på eller ved trafikkert vei. Det er klart at foreldrene har et ansvar for å følge med på hva barna og ungdommene deres gjør, både når det gjelder lekeaktiviteter utendørs og andre ting, sier han.

Les også: Rykket ut til voldsepisode i Hamna

– Refleks holder ikke

– Vi oppfordrer både barn og voksne til å bruke refleks når de ferdes ute i mørket, sier Hole.

Ifølge Reiersen var det ingen refleks å se hos barnet som akte ved veien lørdag kveld.

– Det gjør det bare enda skumlere. Likevel skal det sies at dét ikke var hovedproblemet i går, for jeg så ham ganske godt mot den hvite snøen.

– Her var det farten og mangel på mulighet til å stoppe rattkjelken som var det største problemet. Det holder ikke å bruke refleks, sier hun.

Les også: Vil slippe ut urenset avløpsvann i Hamna

Frykter dødsulykke

– Det er klart at jeg ble veldig redd, for jeg ser jo for meg den gangen verken jeg eller barnet greier å bremse opp, sier Reiersen.

– Bilistene har virkelig ingen mulighet til å stoppe. Ungene elsker fart, og kjører full guffe nedover bakkene mot en vei der bilene kjører i 50 kilometer i timen.

Reiersen, som har bodd hele livet i Hamna, forteller at hendelsen dessverre ikke er unik.

– I gata der jeg bodde før, så jeg ofte barn og foreldre kjøre rattkjelke sammen. De kjørte gjerne midt på veien i en sving, og det er ikke bra. Det er klart at det er noe ungene lærer av, sier hun.

– Foreldre bør tenke over hva som er greit og ikke greit, og hva de lærer ungene sine. Hvis ikke kan det faktisk ende med at et barn blir påkjørt og drept.

Les også: Så nært var bussen å kollidere med veggen