Statsadvokat Torstein Lindquister opplyser at det ligger praktiske årsaker bak avgjørelsen som innebærer at pressekorpset må følge mannens to dager lange forklaring via TV-skjerm i et tilstøtende rom.

Under resten av straffesaken får media være til stede i rettssalen.

LES MER OM SAKEN:

Tidligere barnehageansatt tiltalt for overgrep mot 19 barn

Nå får Riksadvokaten overgrepssaken på sitt bord

Riksadvokaten har tatt ut tiltale

Siktet for overgep mot 19 barn

Vært isolert

– Vi ønsker gode rammer rundt 30-åringens forklaring. Med salen full av tilhørere, frykter aktoratet at han ikke vil gi en fri og god redegjørelse, sier Lindquister.

Under hele varetektsoppholdet har 30-åringen valgt å sitte i isolasjon. Årsaken er – ifølge ham selv – at Tromsø fengsel ikke kan garantere for hans sikkerhet og helse.

– Jeg er pedofil

I politiavhør har mannen erkjent at han er pedofil. Over en periode på tre år har han bevisst og målrettet utnyttet situasjoner under lek, toalettbesøk og i forbindelse med stell av barn.

Dette skjedde mens 30-åringen var barne- og ungdomsarbeider.

Da ansettelsen fant sted i 2008, fremla mannen en fersk politiattest som viste at han var ustraffet.

Som følge av det, vil statsadvokaten legge ned påstand om forvaring.

Sakens omfang, måten overgrepene har skjedd på og tidsperioden, viser at tiltalte mangler selv- og impulskontroll når det gjelder å begå overgrep mot små barn. Dessuten mener aktoratet at faren for gjentakelse er stor.

Ett barn sa fra

Tromsømannen ble avslørt i vår – etter at ett barn – i samtale med sine foreldre – hadde fortalt om overgrep.

Ifølge tiltalen kommer det fram at 30-åringen har hatt gjentatt seksuell omgang med tre av barna. Han har også tatt nakenbilder av 16 av de 17 barna som er berørt.

Totalt er et 50-tall barn avhørt i saken. Av dette materialet skal 13 dommeravhør vises i retten.

iTromsø og flere andre medier har tidligere skrevet at mannen står tiltalt for overgep mot 19 barn. Dette stemmer ikke. Det riktige antallet barn er 17. Det er en tellefeil som har ført til at media har fått oppgitt feil antall barn i saken.

LUKKEDE DØRER: Når rettssaken mot den pedofilitiltalte 30-åringen starter tirsdag formiddag, vil hans forklaring foregå i «lukket rett» i Nord-Troms tingrett. Foto: Gudrun Gulldahl