Neste torsdag skal byrådet spikre forslaget til budsjett for neste år. Budsjettforslaget legges fram for årets siste kommunestyremøte den 16. og 17. desember.

Les mer: Kommunen må kutte 120-150 millioner

– Mer realistisk

Budsjettforslaget er det første det nye byrådet skal bringe til torgs, men det er samtidig et budsjett som er sterkt preget av forrige byråds tall og prioriteringer.

– Vi har ikke kunnet lage et helt eget budsjett, men det viktigste er at vi har kunnet gjøre noen endringer som gjør budsjettet for neste år mer realistisk, sier byrådsleder Kristin Røymo.

Les også: Helsehuset blir minst 40 millioner dyrere enn planlagt

100 mill. i merforbruk

Ifølge henne har byrådet tatt utgangspunkt i den såkalte Økonomiplan II – som viser et overforbruk i kommunen på til sammen nesten 100 millioner kroner i 2015.

– Vi har laget et budsjett som ligger cirka 25 millioner kroner lavere enn det det koster å drifte kommunen i år, sier Røymo.

Den største endringen i neste års budsjett er selvfølgelig den foreslåtte økningen av eiendomsskatten. Ved å øke skattepromillen fra tre til 5,5 regner byrådet med å få inn i underkant av 90 millioner kroner.

Økt eiendomsskatt

Sammen med noe økning i skatteinngang og frie inntekter har byrådet funnet penger til å tilpasse rammen til de faktiske kostnadene innenfor enkelte sektorer.

Blant annet har eksempelvis helse- og omsorgstjenesten fått i overkant av 51 millioner kroner sammenlignet med det tidligere budsjettforslaget.

Byrådet bruker også ostehøvelen i flere sektorer for å dekke inn økte kostnader i andre. Politisk og administrativ ledelse i kommunen får fem millioner kroner mindre å rutte med – hovedsakelig via reduksjon i antall byråder og rådgivere.

Barnehagesektoren må også klare seg med fem millioner kroner mindre.

Les også: Kommunen kjøper alpinanlegget

Tøffe budsjettkrav neste år

Kommunen vil neste år ha 3,559 milliarder kroner i inntekter fra staten og via inntektsskatt. I tillegg kommer altså eiendomsskatt på 86,5 millioner kroner – dvs. en total pengesekk på 3,645 milliarder kroner.

De største utgiftspostene vil være pleie og omsorg – én milliard kroner, skole – 704 millioner kroner, barnehage – 607 millioner kroner, renter og avdrag – 364 millioner kroner og bygg – 236 millioner kroner.

– Budsjettarbeidet for 2017 vil starte direkte i januar neste år. Vi vil være avhengige av at de kommunale enhetene bidrar aktivt i dette arbeidet slik at vi får realistiske tall å jobbe med, sier Røymo.

Les også: Nær dobling av eiendomsskatten

Omorganisering

Kristin Røymo sa til iTromsø tidligere at det skal etableres en arbeidsgruppe som skal gjennomgå organiseringen av kommunen med sikte på å få ned kostnadene for drifta med mellom 120 og 150 millioner kroner.

– Dette må alle sammen bidra til slik at vi får ned driftskostnadene i kommunen til et nivå som vi kan leve med. Vi har en for kostnadskrevende organisasjon i dag, sier hun.