Rektorer om fremtidens skole:

– Vi må ikke være redde for å la elevene styre mer av undervisningen

Tromsø-lærerne var ikke redde for å tenke stort om fremtidens skole, under årets IKT-konferanse.
nyheter

Tiden for tavler og kritt er for lengst forbi. Under årets teknologiske konferanse var det mange som ønsket å tenke nytt om fremtidens skolegang, og hvordan undervisningen kan gå nye veier, med ny teknologi.

– Allerede er vi godt utstyrt på skolen vår med både smartboards i alle klasserommene, i tillegg til at vi har ett sett med nettbrett. I fremtiden kan jeg se for meg at vi bør være mer åpne for at lærerne kan utfordre elevene til å ta en større del i undervisningen, og utforske litt, sier rektor for Kaldfjord skole, Elisabeth Guldbrandsen.

Fremtidsrettet

Rektoren ved Reinen skole, Karl-Osvald Sæbø, kunne ikke vært mer enig.

– Hos oss har alle lærerne både ipads og smartboards. Jeg tenker at vi fremover heller kan se på elevene som ressurser og ikke som mottakere. Siden elevene er så tekniske anlagt hadde det vært spennende å la de bli veiledere for egen undervisning, sier Sæbø.

Det er i samarbeid med kommunen og Atea Norge at IKT-konferansen foregikk fredag. Gjennom en hel dag med digitalt innholds, dyktige kurs- og foredragsholdere kunne både lærerne og skolelederne få god veiledning i hvordan de kunne ta i bruke de nye digitale undervisningsmetodene for å nå læringsmålene sine. Til årets konferanse var det 450 påmeldte deltakere.

– Så vidt vi kjenner til det er ingen andre kommuner i landet som samler så mange lærere og skoleledere til en hel dag med digitalt innhold. En ting er hvilke teknologi de kan ta i bruk, en annen ting er hvordan de rent praktisk kan gjennomføre det. Hensikten er at de skal lære dette i dag gjennom blant annet workshops, sier pedagogisk IKT-rådgiver i kommunen, Marita Tiller.

Ny inspirasjon

I løpet av dagens 14 foredrag hvor alt ifra Microsoft, Atea Norge, TV2-skolen og Gyldendal tok deltakerne gjennom en nyttig og digital reise, fikk deltakerne mange nye ideer om hvordan de kunne legge opp undervisningen sin fremover.

– Selv om jeg fortsatt både er glad i tavla og krittet, også å ta i bruk smartboards i undervisningen, synes jeg det var interessant å få basiskunnskapen i blant annet smartboards, og vite om flere undervisningsmetoder. Med Microsoft sitt foredrag om programvaren «Office Mix», ble jeg inspirert. Ved å ta i bruk denne metoden kan jeg selv legge opp hjemmeleksene til elevene på en spennende digital måte ved både å lese inn min egen stemme, og teste ut elever med digital quiz, sier læreren som underviser den samiske klassen fra 5. til 7. trinn på Prestvannet skole, Sauli Guttorm.