ISHAVSKATEDRALEN: På et speidermøte på tirsdag fikk KFUK-KFUM-speiderne i Tromsdalen tildelt midler fra If Trygghetsfond. Nå gleder speidergjengen seg til å lære mer om sikker ferdsel i skog og mark.

– Det er den første søknaden vi har sendt om dette, og vi er derfor storfornøyde med gaven på 8.000 kroner. Pengene skal gå til et splitter nytt klassesett med kompass, sier gruppeleder Jens Olav Østerdal (26).

Til opplæring

Han forteller at kompassene skal brukes i opplæring for speidergruppen i Tromsdalen.

– Også gruppen på Elverhøy skal få bruke kompassene, så tilskuddet drypper på flere enn bare denne gruppen, sier han.

Fredrik Christian Raade er leder for lokalkontoret til If i Tromsø. Han synes det er artig å få dele ut penger til slike tiltak.

– Midlene går jo til skadereduserende og skadeforebyggende tiltak, og det er veldig viktig. Vi synes det er fint å kunne gi denne typen støtte til organisasjoner som kanskje ikke sitter på så store midler fra før av, sier Raade.

– Viktig kunnskap

Østerdal mener det er bra at barn og unge lærer seg å bruke kart og kompass.

– Det er viktig å blåse liv i denne opplæringen. Selv om det går mye i GPS for tiden, er det kart og kompass som brukes når vi er ute på tur. Jeg mener det er vel så viktig å ha denne typen basiskunnskaper innen orientering, sier han.

Han får støtte av Mona Hellebust, som er mor til to av barna i speidergruppen.

– Dette er rett og slett kjempebra. Jeg mener det er fint å ha grunnleggende ferdigheter innen orientering, både med GPS, og med kart og kompass, sier hun.

– Da blir det tryggere å sende barna ut på tur for å oppleve naturen.

– Artig å lære

Søsknene Ingeborg (10) og Audun Hellebust (8) trives begge med å gå på tur med speidergjengen, og gleder seg over at midlene skal brukes til å kjøpe nytt utstyr.

– Det er jo fint hvis man går seg bort i skogen og ikke vet veien hjem. Da kan man lettere finne fram med kart og kompass, sier Audun.

– Jeg synes det er skikkelig artig å gå på tur, og det blir greit å ha kontroll på kartet selv, sier Ingeborg.

Hun forteller at foreldrene er flinke med kart og kompass, men at hun gleder seg til å ta ansvar for å finne veien. Lillebroren Audun er imidlertid ikke helt sikker på at han vil ta styringen riktig ennå.

– Nei, det går bli Ingeborgs oppgave, sier han.