– Selv om de fleste oppfører seg pent, er det viktig å la hvalene avgjøre om de ønsker kontakt. Det betyr at man ikke må ha for stor fart på båten mot hvalene og ikke må stenge for dem, men helst nærme seg dem skrått bakfra, sier marinbiologen.

Han mener det også er viktig å begrense hvor lang tid man bruker sammen med hvalene og ikke følge etter samme hval gjentatte ganger.

Han viser til at det i USA er veldig strenge regler for hvalsafarioperatører, og at man både kan risikere bot og fengsel dersom man ikke følger retningslinjene.

– Det at vi kan ferdes fritt i naturen her i Norge, er et veldig stort privilegium, men den friheten får aldri bety at vi kan opptre uten respekt.

Hvilken innvirkning all båttrafikken og motorstøyen har på hvalen, har ikke Broms selv nok kunnskap om for å kunne uttale seg om før det har blitt studert mer nøye, men hvalene bruker lyder både til kommunikasjon og i jakten på sild, og studier har vist at hvalene er langt fra upåvirket av menneskeskapte lyder.

– Det oppstår lett situasjoner hvor hvalene blir omringet av båter. Hvilken effekt det har, er vanskelig å si. Selv om fleste bruker sunn fornuft, blir det gjerne mange båter rundt en og samme hvalgruppe her i våre trange fjorder, noe som kan bli et problem. I lett tilgjengelige hvalområder som Kaldfjord, Kvaløyvågen og Kvalsundet blir det konstant lydforstyrrelser fordi båtene skifter på å være i områdene, sier Fredrik Broms.