Ekspert tror på ny hvalrekord

Marinbiolog Fredrik Broms kartlegger knølhvalen ved å studere halefinnen. I høst har han fått inn flere tusen halefinnebilder.

ID-REGISTRERT: Dette hale-bildet av knølhval ble tatt av iTromsø-fotograf Ronald Johansen 21. november 2013 og er det første bildet av denne hvalen. – Den har ID-nummer NNHWC-387 i vår katalog. Den ble deretter fotografert helt nordøst på Svalbard (i Hinlopenstredet på 79 grader nord) i juli 2014. Samme hval har deretter allerede blitt observert flere ganger utenfor Kvaløya denne vinteren, så denne halen er et godt eksempel på hvordan observasjoner over lang tid fra flere områder kan gi oss mer detaljert informasjon om hvor hvalene er til ulike deler av året. Så langt har vi ikke funnet denne hvalen i parring- og kalve-områdene i tropiske farvann, men jakten fortsetter, sier Fredrik Broms.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Kvaløya: Mønsteret på knølhvalens halefinne er som et fingeravtrykk og unik for hver enkelt hval. Identifiseringen av hvalene hjelper forskerne til å forstå mer av knølhvalens vandringsmønster fra Svalbard og Barentshavet, via Tromsø og videre sørover.