Her vil storfloa slå til på fredag

I november 2011 opplevde Tromsø en rekordhøy vannstand på 2,16 meter. Fredag kan det bli like ille.

Slik ser det ut på Nansen plass ved 14-tiden på fredag.   Foto: Trond Tomassen

nyheter

Enhetsleder i Vann og avløp, Geir Helø, forteller at vannstanden fredag kan bli høy, og ifølge prognosene vil den bli vel 30 centimeter lavere enn den rekordhøye vannstanden som rammet Tromsø i november 2011 – altså 1,86 meter høy.

SISTE:

Rundt klokken 12.30 fredag, melder enhetsleder ved Vann og avløp, Geir Helø, at vannstanden ikke blir like ille som først antatt.

- Først var det ventet at vannstanden skulle bli 30 centimeter lavere enn den rekordhøye vannstanden som var i 2011. Nå venter vi at vannstanden blir under 35 cm, sammenlignet med rekorden, sier han.

Vannstanden var på sitt høyeste i natt 1,71 meter.

- Da var det også mye vind, men dette har avtatt i løpet av morgenen. Men på grunn av høyt lavtrykk vil vannstanden fortatt øke, det ser bare ikke ut til å bli i totida det blir på sitt verste, sier Helø og legger til:

- Vi følger uansett med på situasjonen med årvåkent blikk.

Rammet flere

26. november for fire år siden kunne iTromsø rapportere at både veien og fortauet på Nansens plass var under vann. Nord på Nansens plass, nederst i Seminarbakken, sto hele plassen under vann. Hele Lindrup Martinsen-bygget på Fridtjof Nansens plass 6 lå som en øy, med sjøvann på alle kanter.

Også på Tomasjordnes nådde vannet helt opp til husveggene, og rant inn døren på en av inngangene. På Pyramiden var hele parkeringsplassen oversvømt av sjøvann. Hele nordsjeteen var under vann, så mye at det ikke gikk an å gå ut til Løkta. Parkeringsplassen ved Biltrend var også oversvømmet, og ved Neumann var det også mye vann.

Springflo

Dersom prognosene slår inn, forteller Helø at det vil bli springflo på fredag, noe som da vil ramme de samme stedene som for fire år siden, spesielt Nansens plass og Tomasjordnes.

– I totiden på fredag vil havnivået være på sitt høyeste, og jeg råder folk til å følge nøye med på Kartverkets sider for mer info om vannstanden, sier Helø til iTromsø.

– Spesielt garasjeanlegg, kjellere, Statoil på Nansens plass, og generelt alle byggene på bakkenivå vil bli rammet, sier han.

Enhetslederen er også bekymret for at havet ikke vil holde seg i ro i løpet av fredagen.

– I 2011 var det i hvert fall flatt hav, mens fredag kan det komme bølger, og da kan situasjonen bli forverret, sier Helø.

Han informerer om at Vann og avløp skal være beredt.

Obs-varsel

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for Troms fylke. Dette gjelder storm som vil treffe sør i Troms fylke. Obs-varselet inkluderer også høy vannstand.

– Det beveger seg oppover mot Sør-Troms i løpet av natt til fredag og vil komme nordover i morgentimene. Vinden vil da ha minket en god del, men det kan komme opp i en vestlig sterk kuling og kanskje kortvarig liten storm på utsatte strøk, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Sjur Wergeland.

Ifølge meteorologen vil det være sterkest vind i morgentimene fredag.

– Etter klokken 12 vil vinden være over, sier han.

Lavt lufttrykk

Og vannstanden i Tromsø vil trolig øke mye.

– Dette skyldes at det er lavt lufttrykk, kombinert med nesten fullmåne. Havoverflaten blir på en måte sugd oppover, forklarer han.

Og vannstanden er estimert til cirka 50 centimeter over nivået som er oppgitt i tidevannstabellen.

– Folk vil nok legge merke til at det er en god del mer vann i sentrumsområdet i Tromsø, sier han.