STORGATA: Daglig leder ved Skansen Hotell, Rune Danielsen, forteller at de har vært i dialog med UDI de siste par månedene.

– Vi har signert kontrakten og venter kun på at UDI skal gjøre det samme. Nå jobber vi på høytrykk for å få alt på plass, sier han.

140 asylsøkere

Hotellet skal fungere som et transittmottak – et mottakssenter, og første oppholdssted for asylsøkere som venter på at søknaden deres skal bli vurdert.

– Noen skal være i to dager og andre i en uke. Den første gjengen kommer allerede på tirsdag, og da venter vi 40-60 personer. Deretter vil det fylles opp uken etter, sier Danielsen.

Hotellet har 10 leiligheter og 43 rom, med plass til 140 asylsøkere i en periode på to måneder.

– Vi skal blant annet være ansvarlig for matservering med tre måltider om dagen, samt rettlede og sørge for god kontakt med kommunen, Røde Kors, lege og helsesøster, sier daglig leder ved hotellet.

Satt kraftig tilbake

Ifølge Danielsen er det flere grunner til at de henvendte seg til kommunen og UDI med tilbudet om å ta imot asylsøkere.

– For det første er det et prekært behov for flere boliger. De kan ikke bo i teltleire i Finnmark, og nå tar vi vår del av ansvaret.

Styreleder for Skansen Hotell, Jack-Arne Giæver Nilsen, mener det er viktig å vise gjestfrihet i situasjonen som Norge nå står overfor.

– Alle rommene ved hotellet vil bli leid ut som transittmottak. Vi er opptatt av at vi skal være gjestfri, sier han.

Daglig leder ved hotellet legger heller ikke skjul på at gravearbeidet i Storgata har fått store konsekvenser for hotellet.

– Gravearbeidet har satt oss kraftig tilbake, og vi ser skjær i sjøen når arbeidet igjen tas opp til våren, sier Danielsen.

Samfunnsoppdrag

– Vi har brukt fem år på å bygge opp hotellet for at det skal bli et bra produkt. Å se på at alt blir revet vekk under beina våre er trist. Men det skal sies at vi begynte dialogen med UDI før vi så følgene av veiarbeidet. Vi så samfunnsoppdraget før konsekvensene, påpeker han.

Å drive som transittmottak vil ifølge Danielsen være mer lønnsomt. Hotellet driver nå med ombookinger av gjester til andre overnattingsalternativer.

Han legger til at staben ved hotellet vil bli utvidet for å kunne ta vare på de nyankomne asylsøkerne.

– Vi skal ta vare på dem som vi gjør med alle våre andre gjester. Vi driver som hotell og skal tilbake som hotell, sier Danielsen.

I DIALOG MED UDI: Styreleder Jack- Arne Gjæver Nilsen (til venstre) og daglig leder Rune Danielsen ved Skansen Hotell venter nå på at UDI skal signere kontrakten. Tirsdag ankommer de første asylsøkerne hotellet. Foto: Ronald Johansen