STORELVA: Til daglig jobber dagens helt i Polarmåsen barnehage som barneveileder. Onsdag ettermiddag var ungene samlet til en kosestund med frukt. Ikke før var seansen i gang, før dramatikken startet.

Førstehjelpskurs

Plutselig fikk 53-åringen bruk for alt hun hadde lært på det årlige førstehjelpskurset noen uker tidligere. Mens kollega Linda Ommedal (43) holdt kontakt med og fikk veiledning fra AMK-sentralen på UNN, jobbet Five febrilsk med å holde 3-åringen i live.

– Hun hadde store problemer med å puste. Mens vi ventet på ambulansen, gjorde jeg tapre forsøk på å få ut eplebiten. Faktisk gikk det over ti minutter før vi klarte det – ved hjelp av Heimlich-metoden.

Dramatisk

Etter å ha fått hendelsen på avstand, har det gått opp for Mari-Anne Vollan Five hvor dramatisk det hele var. Derfor er hun sjeleglad for at det endte godt.

– Jeg handlet i ren refleks. Alt vi hadde repetert og praktisert på mange førstehjelpskurs opp gjennom årene, fikk jeg plutselig bruk for. Jeg jobbet uten å tenke, innrømmer barneveilederen.

God hjelp

Samtidig trekker hun fram innsatsen til kollegaen, Linda Ommedal.

– Hun hadde den livsviktige kontakten med AMK og ga meg råd og vink underveis. Samtidig fikk jeg ros og oppmuntring – noe som også var viktig, erkjenner Five.

Da dramaet var over og 3-åringen var sjekket av helsepersoneller, var Mari-Anne Vollan Five den første hun oppsøkte.

Skjønte alvoret

– Det var faktisk utrolig – etter at jeg hadde slått, banket og klemt henne i 10-15 minutter. Men det er tydelig at hun skjønte alvoret og at det jeg gjorde var nødvendig. Bare ved ett tilfelle som det et smerteutbrudd fra henne.

Noen få dager etter hendelsen er alt normalt igjen i barnehagen.

– Dramatikken minner meg om hvor viktig det er å lære førstehjelp og holde kunnskapen ved like. Uten det årlige kurset, er jeg slett ikke sikker på at episoden hadde endte godt, sier Mari-Anne Vollan Five.