Setter klimaendringer i Arktis på dagsorden i Paris

Med FNs generalsekretær og Norges og Frankrikes utenriksministre til stede, skal Jan-Gunnar Winther og Harald Steen fortelle verden hva som skjer med klimaet i Arktis på klimatoppmøtet neste uke.

TIL KLIMATOPPMØTE: Jan-Gunnar Winther og Harald Steen reiser neste fredag fra Nordens Paris for å delta på klimatoppmøtet i Paris. I bakgrunnen KV «Svalbard» som gjorde vei i isen for «Lance» sist vinter. 

nyheter

Framsenteret: FNs klimakonferanse, den 21. i rekken, arrangeres i Paris fra 30. november til 11. desember. Her møtes verdens statsledere med håp om å signere en global avtale om kutt i klimagassutslipp. Det er opp til hvert land hvor store utslippskutt de vil bidra med, målet er at den globale oppvarmingen ikke skal overstige to grader.

Tromsø-initiativ

Under tittelen «Seeing is believing – believing demands action. A message from The Arctic» er Utenriksdepartementet (UD) og utenriksminister Børge Brende vertskap for et sideprogram neste lørdag. Brende har vært vert for både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius på Svalbard, for at de med selvsyn kunne se hva klimaendringene fører til.

LES OGSÅ: Klimatoppmøte i Nordens Paris

Initiativet til sideprogrammet kommer fra Norsk Polarinstitutt.

– Vi tok et initiativ i mars-april. Vi foreslo for UD og Klima- og miljødepartementet at arktisk klima kunne være et tema i regi av norske myndigheter, sier direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt.

Viktig sted å være

Han og forskningsleder Harald Steen skal sammen med barna i NRKs TV-serie «Oppdrag Nansen» fortelle verden om hva som skjer med klimaet i nord på UDs arrangement. Begge gleder seg til å fokusere på klimaet i Arktis og formidle resultater fra forskningstoktet med «Lance».

– Det er et både privilegium og viktig å kunne være i Paris. Det er jobben vår, og jeg ser fram til å kunne føre «Lance»-prosjektet helt til Paris, sier Jan-Gunnar Winther.

Han er optimist med hensyn til Paris-møtet og hva politikerne blir enige om av kutt i klimagassutslipp. Kollega Steen tar et lite forbehold når han blir spurt om han er optimist eller pessimist, men ser fram til å legge fram forskningsbasert kunnskap.

– Jeg er begrenset optimist. All forskning er verdiløs hvis vi ikke får formidlet kunnskapen. Skal vi «rock the boat», må vi ut til folk og fortelle. Paris er en glimrende og viktig anledning. Det er viktig å være der for å sette lys på hva som skjer i Arktis og vise at vi er en aktør i forskningen, sier Harald Steen.

LES OGSÅ: FN-sambandet ble reddet i siste liten

Arktisk samtale

Mens forskere fra ti nasjoner lå innefrosset flere måneder i isen nordvest for Svalbard i vår, følte de det brå værskiftet bokstavelig talt på kroppen.

– I løpet av et døgn steg temperaturen fra minus 25 til bortimot null, for så å synke til minus 25 igjen bare på noen timer. Vi så konturene av et nytt issystem i nord, med permanent førsteårsis, tynnere is og mer snø på isen enn forventet, sier Steen.

LES OGSÅ: - Neste satsingsområde er havet i nord

Jan-Gunnar Winther skal i første del av UDs sideprogram på to timer delta i en halvtimes samtale med Ban Ki-moon, Fabius, Brende og barna fra TV-serien, dagens og morgendagens beslutningstakere. I andre del får Winther to minutter til å introdusere «Lance»-toktet i forkant av et BBC-innslag, før Harald Steen får ti minutter til å fortelle mer om ekspedisjonen, etterfulgt av en fransk forsker som også var med.