Store deler av byen lot til å ha tatt turen til Stortorget på lørdag. Dette for å få med seg den tradisjonsrike julegrantenninga. Tradisjonelt sett har julegrana blitt tent første søndag i advent, men i år ble arrangementet flyttet en dag fram. Uten at dette dro ned stemningen i noen grad.

– Jeg har egentlig ikke noen formening om grana tennes i dag eller i morgen. Det er vanlig å tenne julegrana på lørdagen mange andre steder i landet, men det er klart at i Tromsø er det jo tradisjon at grana tennes første søndag i advent, forteller Rigmor Hansen.

– Alt som er nytt må man jo ha en mening om, men vi er ikke sure, skyter Grete Simonsen inn.

Les også: Dette julearrangementet setter sinnene i kok over hele Tromsø

– Gir masse julestemning

Hansen og Simonsen er begge som veteraner å regne når det gjelder å møte opp på julegrantenning.

– Vi prøver å få det med oss hvert år, så det er nok ikke første gangen for oss, sier Simonsen.

Hansen forteller at arrangementet setter stemningen for tida vi har foran oss.

– Det er jo veldig trivelig og gir masse julestemning. Det får man jo også bare ved å gå gjennom Storgata nå, forteller Hansen.

Les også: Her skal flere tusen samles om få timer

Første gang

Under arrangementet ble det både sunget julesanger, juleevangeliet ble lest opp, og flere julenisser hadde tatt turen for å dele ut godteriposer til de minste. Venninnegjengen Ingvil Nagelhus (21), Cathrine Bryn (21), Tine Pedersen (20), og Vilde Nerdal (21), hadde også tatt turen. Dette for første gang.

– Å tenne julegrana er en fin tradisjon, men det er faktisk første gang alle vi er med på dette i Tromsø. Det er skikkelig god stemning her, forteller Nagelhus.

Jentene var alle enige om at arrangementet førte til at julestemningen kom sigende.

– Det er klart, sier Bryn.

– Ja, det gir skikkelig julestemning, så nå gleder vi oss til juleferie og pause i lesingen, forteller Nerdal.

Les også: Bli med fåret på ferden fra fjøset til matfatet

– Veldig fornøyd

Også leder i Sentrumsforeningen, Lena Gustavsen Nymark, sier seg godt fornøyd med årets arrangement.

– Det var utrolig mange som møtte opp. Jeg synes det var god stemning, fin sang, og fin tale av varaordføreren. Også kom nissen og alle barna fikk en oppmerksomhet med seg hjem. Vi hadde totalt 1500 godteriposer til barna, og alle gikk. Så vi sier oss godt fornøyde med arrangementet, sier hun.

Julegrantenninga er et samarbeidsprosjekt mellom Frelsesarmeen, Tromsø kommune og Sentrumsforeningen. Årets tenning på en lørdag var et prøveprosjekt, og nå skal man evaluere om dette kan være aktuelt i framtida også.

– Det må vi komme tilbake til. Vi, arrangørene, skal ta en evaluering nå i etterkant av prosjektet også får man se, forteller Nymark.

Veteraner: Rigmor Hansen og Grete Simonsen prøver å få med seg arrangementet hvert år. Foto: DANIEL LILLEENG
Sang: Tove Jensen og Tromsø Brass bidro med vakker sang og musikk. Foto: DANIEL LILLEENG
Stemningsfylt: Studentene Cathrine Bryn, Ingvil Nagelhus, Tine Pedersen og Vilde Nerdal, synes det var god stemning under arrangementet. Foto: DANIEL LILLEENG