Ina (38) ble forferdet da hun åpnet pakken med røkelaks

Da Ina Arild (38) og familien skulle kose seg med en brødskive med laks til kvelds, oppdaget hun at røkelaksen var full av lus.
nyheter

Det var mandag ettermiddag at ektemannen hadde vært innom butikken og handlet en røkt laksefilet på tilbud på Coop Extra i Kroken.

Da familien litt senere skulle ha seg en brødskive, så Ina Arild til sin forskrekkelse at det var lus på laksen.

– Da jeg snudde laksen med skinnet opp så jeg at det var masse små og store lakselus på den. Jeg har aldri opplevd noe slikt før. Hele fisken var full av lus og det var synlig på skinnet, sier 38-åringen.

– Ubehagelig opplevelse

Arild mener de fleste er klar over at lakselus er utbredt i oppdrettsnæringen, men hun forteller at kundene bør slippe å finne parasittene på maten de har kjøpt.

– Det var en ubehagelig opplevelse. Jeg bruker alltid å sjekke laksen før jeg kjøper den fordi jeg er opptatt av det, og fordi jeg synes det er ekkelt. I dag la jeg merke til det fordi det så unormalt ut, men mannen min visste ikke hva det var, og de fleste kundene gjør sikkert ikke det de heller, utdyper hun.

38-åringen legger til at pakken med røkelaks ble levert tilbake til butikken, og familien fikk pengene tilbake.

– Nå håper jeg de sjekker opp i rutinene sine slik at dette ikke skjer igjen, sier hun.

Sjeldent syn i butikkdisken

Roar Kristoffersen, førsteamanuensis i arktisk og marin biologi ved UiT, er ikke i tvil om at det er lus da han får se bildene av laksen.

– Det er ingen tvil om at det er lakselus. Denne laksen har mange merker av lus og lusebitt. Den suger seg fast, og selv om den som oftest slipper taket og faller av når laksen er død, har vi sett at den kan sitte på fisken ei stund, sier Kristoffersen, som til daglig jobber mye med ferskvannsøkologi og parasittologi.

Han mener likevel det er sjelden at lakselusa sitter på fisken gjennom hele røkeprosessen.

– Lus er vanlig, men at det skal henge på helt inn i butikkdisken er uvanlig. Det er veldig rart, og jeg aldri opplevd eller hørt om det før.

Ufarlig for mennesker

Kristoffersen mener årsaken kan være at det er snakk om fersk fisk som ikke har blitt vasket skikkelig.

– I lakseslakteriet går laksen gjennom en prosess med slakting, vasking og røking. Det er ganske utrolig at den har klart å sitte fast gjennom alt det. Det er veldig sjeldent.

Han legger til at lakselusa er helt ufarlig for mennesker, og at det er en parasitt som kun klarer seg i sjøen på laksen.

– Det har ingen negativ effekt på mennesker. Selv om vi hadde spist den levende så hadde lusa dødd med en gang. Den gjør ingen skade på mennesker, og er omtrent som å spise en flue, sier Kristoffersen.

– Uholdbart

Kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis, er klar på at slike tilfeller ikke skal forekomme deres butikker.

– Det er helt uholdbart. Det skal ikke skje at kundene finner lakselus i maten. Nå har vi fått tilsendt bilder av laksen og vi vil få pakningen av butikken. I morgen skal vi kontakte leverandøren og be dem gå gjennom rutinene sine for å finne ut hva som har skjedd, sier Friis til iTromsø mandag kveld.