Rørvik kan fortelle at det på avdelingen på Åsgård finnes to poster hvor den ene voktes strengt, og den andre er for de pasientene som gradvis skal prøves ut i samfunnet.

– Han som knivstakk var en del av den siste. Det er en del av lovverket at vi skal prøve dem ut i samfunnet. Det er en trappetrinnsmodell og han hadde kommet så langt at han ikke ble ransaket da han kom inn igjen etter å ha vært ute en tur alene, sier Rørvik.

Spiss nok til å gjøre skade

Hvilken type kniv det er snakk om vil ikke Rørvik gå særlig inn på.

– Men den er spiss nok til å gjøre skade. Det er også derfor at vi ser såpass alvorlig på hendelsen, sier han.

Han forteller videre at når en slik hendelse først finner sted, så er det godt at det skjedde på Åsgård.

– Men vi skulle selvfølgelig ønske at vi greide å fange det opp før det faktisk skjedde noe. Det at han knivstakk en medpasient er også veldig uheldig.

Kniv for å føle trygghet

Rørvik forteller at mannen det er snakk om hadde kommet langt i trappetrinnsprosessen og kunne gå ut alene. I slike situasjoner vil det ifølge Rørvik av og til komme situasjoner som gjør at grenser blir tråkket over.

– Det klart at han ikke kan gå ut igjen når han må ha kniv med seg for å føle seg trygg, sier han om pasienten som etter hendelsen har blitt plassert på den sikre posten.

Pasienter som er innlagt ved sikkerhetspsykiatrisk avdeling er ifølge loven for syk til å kunne stå ansvarlig for det de gjør.