Dette koster hunden deg

Å ha kjæledyr er ikke gratis - sjekk hva hunden koster deg.

- DYRT: Marit Vader, daglig leder ved Tromsø Veterinærsenter, mener det er viktig at folk er obs på at hund er dyrt å ha. Foto: Ida Ramberg 

Et estimat på årsprisen på en hund
 • Forsikring: 1000 kroner
 • Vaksine: 600 kroner
 • Tannrens: 3000 kroner
 • Rabiesvaksine: 500 kroner
 • Flåttbehandling: 600 kroner
 • Ormebehandling: 200 kroner
 • Halsbånd: 300 kroner
 • Sele: 400 kroner
 • Klosaks: 100 kroner
 • Shampoo: 200 kroner
 • Fôr: 4500 kroner
 • Hunder over 7 år - blodprøve: 500 kroner
 • Totalt: 11.400 kroner + (11.900 kroner +)
 • Da er ikke enkeltkostnadene medregnet, slik som ID-merkinjg, pass, godkjent bilbur, matskål og så videre. Totalt: 6.500 kroner +
nyheter

Strandvegen: For mange er hunden som et ekstra familiemedlem, og de gjør alt for at den skal ha det godt. Uansett om man er den typen som skjemmer bort hunden, eller den som kjører en strammere linje: å ha hund koster. Det er en del ting som hører med, og som må betales i løpet av året. Det må man være obs på før man tar steget og skaffer hund.

– Jeg tror nok en del blir overrasket over hvor dyrt det er å ha hund, sier daglig leder ved Evidensia Tromsø Veterinærsenter, Marit Vader.

– Prisen på å skaffe en hund varierer. Man kan få en gratis, eller man kan betale 15.000-20.000 kroner for en rasehund. En del tenker bare på denne prisen, og ikke på prisen det faktisk koster å ha en hund. Noen tenker nok også på at de hadde hund da de var små, men en del er annereledes nå enn da. Det er for eksempel mer fokus på helse i dag, sier Vader.

LES OGSÅ: Brukte 40.000 kroner på å redde Niko

Forsikring

En del velger å skippe forsikringen av hunden, og kan dermed ende med store veterinærregninger dersom noe skulle skje.

Vader anbefaler alle som har hund å tegne forsikring, og de fleste forsikringsselskaper tilbyr dyreforsikring. Forsikringsselskapene har ulike priser etter hvilken rase du har og hvor gammel hunden er. Eksempelvis har de hos If to alternativer. Det ene alternativet er «Veterinærforsikring» - som dekker veterinærutgifter, medisiner, fysioterapi og rehabilitering, kreftbehandling, tannbehandling som følge av ulykker og veterinærutgifter for valpekull. Det andre alternativet er «Livsforsikring» - som dekker dødsfall, hund som blir borte og tap av bruksverdi. Noe av det samme tilbyr Tryg - en «Hundeforsikring» - som tilsvarer Ifs «Livsforsikring» og en «Hundeforsikring med behandling» som dekker død/avlivning av hund på grunn av sykdom eller ulykkesskade, hund som blir borte, nedsatt bruksverdi som følge av akutt sykdom eller ulykkesskade, behandling som følge av sykdom eller ulykkesskade, fødselshjelp, kastrering eller sterilisering på grunn av sykdom i kjønnsorganer eller trekking av ulykkesskadde tenner. Agria Dyreforsikring tilbyr skreddersydde forsikringsløsninger for alle typer hundehold.

– En del tegner dyreforsikring som en tilleggsforsikring, og får den dermed billigere. I tillegg er det forskjell på raser og alder på hundene. Det er derfor vanskelig å si noe om pris. For eksempel har en del forsikringsselskaper nå også restriksjoner når det gjelder ulike raser fordi det kan være ulike raseproblemer. For forsikring må man nok tenke en pris på 1000 kroner og opp i året. Det man også må huske på er at selv om man er forsikret, må man betale en egenandel for hver gang forsikringen brukes. Er beløpet i utgangspunktet høyt, kan denne egenandelen komme på flere tusen kroner, sier Vader.

– Men det er kjipt om man må avlive hunden, selv om den kan reddes, fordi man ikke har forsikring og ikke har råd til å ta regningen.

LES OGSÅ: Arapapegøyen Lasse (15) feiret med kake

Helse

Ifølge Vader bør hunden vaksineres årlig.

– Hunden får en grunnvaksine fra den er 10 uker gammel, og skal siden ha en revaksine årlig der typen avhenger av alder på hunden. Prisen på disse vaksinene varierer mellom 500 og 700 kroner.

Dersom hunden ikke er ID-merket, burde man få det gjort, og dette koster ifølge Vader fra 700 kroner og opp.

– Dessuten er det mange hunder, og særlig miniatyrhunder, som sliter med tannhelsen. Dersom man ikke er flink med tannrens hjemme kan tannrens ligge på mellom 2000 og 4000 kroner, avhengig av hvor mye som må gjøres. Hunder med mye tannproblemer burde få tannrens en til to ganger i året. Dette regnes som normalt vedlikehold, og dekkes ikke av forsikring, sier Vader.

LES OGSÅ: Bruker tusener på å kremere kjæledyr

Reise

– Dessuten er det en del å tenke på dersom man skal ut og reise med hunden. Hunden må ha eget pass, for eksempel. Dette er jo en engangskostnad, og kommer på om lag 200 kroner. Dessuten må hunden ha en rabiesvaksine. Den koster om lag 500 kroner, og man tar den først to år på rad og siden hvert tredje år.

Skal man reise til andre land enn Finland må hunden også få en ormebehandling hos dyrelege før den tas inn i Norge igjen.

– Dette koster rundt 200 kroner.

Dersom man skal reise sørover med hunden bør man tenke på flåtten og at man må beskytte hunden for dem.

– Behandlingen koster kanskje 300 kroner for en hund på om lag 20 kilo, og behandlingen bør gjennomføres 2-3 ganger i løpet av sesongen, mener Vader.

LES OGSÅ: Dyrisk hit på Instagram

Utstyr

Å ha hund krever en rekke ulike typer utstyr - en del man kun trenger å kjøpe en gang, men en del som også slites ut og som man må påregne å investere i flere ganger.

– Det er pålagt at hunden er sikret når du har den i bilen, da enten med en godkjent sikkerhetssele eller med et godkjent bilbur. Et bilbur for en hund på om lag 20 kilo kan koste mellom 3000 og 4000 kroner, men dette er jo en enkeltkostnad.

Ellers er det koninuerlig utstyr som seler, halsbånd, kobbel og matskåler.

– Man bytter oftest de første to årene, ettersom hunder vokser mye da. Ellers burde man kanskje bytte halsbåndet med halvannet års mellomrom, alt etter bruk. Et halsbånd koster kanskje 300 kroner. Seler koster mellom 300 og 500, og matskåler rundt 100. Dersom man vasker matskålene trenger man ikke bytte ofte, men en del ønsker jo å ha flere - for eksempel en i bilen, en på hytta og en hjemme, sier Vader.

Hundesenger mener hun folk bytter hvert 2-3 år.

– Valper spiser gjerne opp sengene sine! En hundeseng ligger på mellom 400 og 1500 kroner.

Dersom man ikke har en langhåret hund kan den ha bruk for et vinterdekke, som kan ligge på rundt 500 kroner i pris.

– Dessuten må hundene ha refleks, eller blinkelys og mange kjøper leker til hundene.

Stell

Klosaksen burde ifølge Vader byttes hvert andre år, slik at den er skarp. Den koster om lag 100 kroner.

– Klørne bør klippes en gang i måneden.

– Dessuten må man huske på at hundeshampoo har en utløpsdato. En god hundeshampoo ligger på mellom 150 og 200 kroner.

En del hunder må klippes eller nappes, og enkelte trenger spesialprodukter til pelsen sin.

Fôr

Å beregne kostnadene på fôr er vanskelig, ettersom det avhenger av type fôr og størrelse på hunden, men Vader har laget et estimat:

– Dersom man benytter et OK fôr til en hund på om lag 20 kilo må man nok regne med at det koster mellom 3000 og 6000 kroner i året. Det finnes også bonusordninger på hundemat. Ernæring er viktig, det handler om forebygging og helse. Man kan sammenlikne det med mennesker: de fleste ville klart seg på McDonalds-mat, men det er kanskje ikke helt å anbefale, sier Vader.

Ifølge henne kan fôret også bli dyrere dersom man har en hund med helseproblemer. I tillegg kjøper mange tyggebein og godbiter til hundene sine, og disse kan ligge på mellom 20 kroner og over 100 kroner.

– Dessuten kan en utgift være hundekurs. Det kan være lurt som ny hundeeier eller for å sosialisere hunden. Her er prisene veldig forskjellige.

– Ingen like

Vader mener det er viktig å understreke at ingen hunder er like.

– Man kan klare seg billigere enn det jeg har estimert, men det er viktig å vite at en hund koster penger. Når man skaffer seg hund må man vite at man har råd til det i 15 år framover. En del begynner etterhvert å gå på akkord med helsa til hunden, fordi det er utgifter som er lettest å kutte i. Hunden må jo ha mat. Særlig det med tannstell ser vi at flere kutter i. Det er påfallende mange som sier at hunden virker tre år yngre etter at den har fått trukket en tann, og det tyder jo på at hunden da har gått med vondt.

Når hunden blir eldre må man også påregne en del flere helseproblemer - akkurat som vi mennesker må.

– Etter at hunden har fylt syv år anbefales det også en årlig blodprøve, som koster om lag 500 kroner.

– Kostnaden med å kjøpe en hund er ikke kostnaden med å ha en hund!