Signerte tidenes byggekontrakt

Med en kostnadsramme på 584 millioner kroner var det historisk sus over kontrakten som ble undertegnet for bygging av Otium bo- og velferdssenter.

NYE OTIUM: I mars neste år starter gravingen, og i mars 2018 skal nye Otium bo- og velferdssenter være innflyttingsklart. Illustrasjon: HRTB arkitekter 

MILLIONKONTRAKT: Daglig leder John-Oskar Nyvoll i Econor (til venstre) og finansbyråd Jens Ingvald Olsen signerte torsdag tidenes byggekontrakt. Byrådsleder Kristin Røymo (bak til venstre) og byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen ser at signeringen går rett for seg.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Dette er den største byggekontrakten Tromsø kommune har inngått med en entreprenør, sa finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt) da han satte sitt navn på kontrakten torsdag.

For entreprenøren ble det også en historisk dag da daglig leder John-Oskar Nyvoll i Econor AS satte sitt navnetrekk ved siden av finansbyrådens.

To års byggetid

– Det er den største jobben for Econor i Tromsø. Dette er virkelig en gledens dag, slo Nyvoll fast.

Det er ikke lenge siden Econor var entreprenør for Trofi Teknopark, politihuset og Kystens Hus, og de jobber ennå på nye Sommerlyst skole og Dramsveien studentboliger.

Om noen måneder starter utgravingen av tomta til nye Otium bo- og velferdssenter ved Ishavskatedralen.

– Det passer bra å gå løs på dette prosjektet, det ser vi fram til. Vi starter gravingen i mars neste år, og i mars 2018 skal det være innflyttingsklart, sier Nyvoll.

Prekær situasjon

For kommunen haster det med å finne plasser for ferdigbehandlede UNN-pasienter.

– Situasjonen er prekær og å finne omsorgsplasser blir stadig viktigere. I år må vi betale 20–30 millioner kroner for ferdigbehandlede pasienter. Vi har 20 pasienter vi ikke har plasser for, og vi må diskutere hva vi skal gjøre, sier Gunhild Johansen (SV), byråd for helse og omsorg.

Oppgradert eldreomsorg

De totale kostnadene for nye Otium, som får 130 plasser i bokollektiv og syv plasser i bofellesskap for yngre demente, er på rundt 800 millioner kroner når alle kostnader er tatt med. I tillegg til boligdelen for mennesker med heldøgns omsorgsbehov, skal senteret fungere som et møtested for alle i Tromsdalen.

Otium bo- og velferdssenter kommer til å skille seg ut fra vanlige sykehjem.

– Her skal fremtidens omsorgsbehov bli mest mulig likt et hjem, uten inndeling av rom som i tradisjonelle sykehjem. Det er tatt høyde for det mest moderne innen omsorgstjenester. Beboerne på Kroken sykehjem skal flytte inn på nye Otium når renoveringen av sykehjemmet starter i Kroken. Dette er et ledd i en lang plan for å oppgradere eldreomsorgen, sier Johansen.