Reagerer på manglende skilting

– Bare et tidsspørsmål før det skjer en ulykke

Eirik Strøm har sett seg lei av den dårlige merkingen av gangfeltene langs Skippergata. Han etterlyser bedre skilting for bilistene før det skjer en ulykke.
nyheter

SKIPPERGATA: 28-åringen kjører daglig strekningen fra sentrum og over brua til Tromsdalen når han skal til jobb. Han opplever stadig at personer som krysser veien holder på å bli påkjørt av bilene som kommer fra sentrum og skal ta av over brua.

– Gangfeltet er ikke merket med skilt, og merkingen på asfalten er knapt synlig fordi den er slitt vekk. Dette er i tillegg et ganske mørklagt område, sier Eirik Strøm til iTromsø.

– Tilrettelagt for ei ulykke

Han forteller at den manglende merkingen gjelder både for gangfeltet ved Nordre Tollbodgate i Skippergata, feltet rett før man tar av over brua til fastlandet, samt gangfeltet like etter brua på veien mot tinghuset.

– Jeg som er vant med å kjøre i byen tar det roligere her, men folk som ikke er klar over det kjører gjerne i 50 km/t når trafikken flyter greit. En dag vil noen kunne bli påkjørt her, mener Strøm.

Han peker på at flere av bilistene har høy fart når det er flyt i trafikken fordi de ikke har noen å vike for når de skal over brua – med unntak av dem som skal over veien.

– Alt er tilrettelagt for at ei ulykke skal skje. Som bilist ser man ingen skilt, og det er lite som tilsier at det skulle være et gangfelt der, legger 28-åringen til.

Unnamanøver

Også i rushtiden mener Strøm at gangfeltet er spesielt farlig for fotgjengerne.

– Når det er mye kø fra Tromsdalen og mot tinghuset sperrer bilene igjen gangfeltet slik at man ikke ser når det går folk over. Er vi maks uheldige så er det noen som blir påkjørt her.

Så sent som i forrige uke var han selv i ferd med å treffe en fotgjenger som skulle krysse veien rett før brua i Skippergata.

– Jeg så plutselig at det kom noen gående fra høyresiden og som skulle gå oppover. Jeg bremset ned og lot mennesket passere, og da kom det plutselig en person fra andre siden. Jeg måtte gjøre en unnamanøver for å unngå å treffe personen, forteller 28-åringen.

Godtroende fotgjengere

Han mener noe av problemet er at folk i byen tror bilistene er klar over at det ferdes fotgjengere over veien på de umerkede gangfeltene.

– Mange har ofte hetta over hodet og mørke klær på seg, og går tvers over veien fordi de er godtroende og regner med at bilistene stopper. Jeg kjører der hver dag, og det er alltid noen som skal over. Da kan du tenke deg hvor mange som passerer i løpet av en hel dag, sier Strøm.

Han legger til at nå som det er glatt ute vil det bli enda vanskeligere å stoppe for bilister som ikke vet at det er gangfelt der.

– Det er bare et tidsspørsmål før det skjer en ulykke, spesielt når det er så mye trafikk i området.

Etterlyser handlingsplan

28-åringen etterlyser en handlingsplan for området fra kommunens side.

– Kommunen må ha noe på agendaen her. Jeg kan ikke tro at de ikke har tenkt å gjøre noe med dette. Det er viktig å få på plass skikkelig skilt og merking her, sier Strøm.

Håkon Waage Gjertsen, fagleder for Park og Vei i Tromsø kommune, forteller at gangfeltene vanligvis merkes om sommeren, men så snart piggdekkene tas i bruk slites mye av merkingen vekk.

– Vi har en jobb å gjøre for å gjøre overgangene mer synlige. med tanke på både skilting og bedre belysning. Vi ligger etter med mange ting fordi det ikke har vært bevilget midler til det tidligere, sier Gjertsen.

Ingen vits å merke på nytt

Faglederen sier seg enig i at området i Skippergata er uoversiktlig slik det fremstår i dag, og forteller at det er en plan på gang for å bedre trafikksikkerheten.

– Men det er planleggerne i byutvikling som sitter med dette. Vi i Park og Vei tar også tak i slike ting, og vi vet at merkingen her er for dårlig, men det er ingen vits å merke på nytt nå. Det må være tørt og sommer for å gjøre det, sier Gjertsen og fortsetter:

– Vi har forhåpentligvis et budsjett klart i løpet av desember, og da vet vi hva vi har å bruke neste år. Da vil vi gjøre prioriteringer av det som står i kø på lista.

– Hvor står denne saken på prioriteringslista?

– Vi har ikke satt opp prioriteringene ennå, men trafikksikkerheten er viktig og dette er noe vi tar med oss, sier faglederen.