Bakgrunnen er at det som skal bli pasient- og pleierom i det planlagte bo- og rehabiliteringssenteret ikke oppfyller de lovmessige kravene.

I bygget – som tidligere ble kalt Vanførehjemmet – skal det etter planen etableres 15 korttidsplasser for pleietrengende som trenger et botilbud og rehabilitering. Senteret skal ta imot såkalte utskrivingsklare pasienter fra UNN – og ombyggingen startet tidligere i høst.

Oppfyller ikke kravene

Nå slår verneombudet alarm om at kravene til pasientareal og arbeidsmiljø ikke er oppfylt.

– De fleste av rommene er for små. Et av rommene er på ti kvadratmeter – kravene er på minst 20 kvadratmeter, sier Håvard Sandberg, hovedverneombud (HVO) i kommunen.

Han krever derfor at ombyggingen av de aktuelle rommene stanses fram til det er gjennomført en risikovurdering – og det er avklart hvordan romstørrelser og andre tekniske forhold skal etableres for å oppfylle dagens krav.

Ble ikke involvert

Sandberg er kritisk til at ombyggingen til bo- og rehabiliteringssenter er kommet svært langt før han har fått tilgang til tegninger.

Sandberg sier at han først ble forevist tegninger og fikk inspisert bygget i slutten av november – lenge etter at ombyggingen var påbegynt.

– I Arbeidsmiljøloven står det tydelig at de ansattes representant – det vil si verneombudet – skal involveres tidligst mulig i en slik prosess, sier Sandberg til iTromsø.

At det ikke er tatt hensyn til arealmessige krav tidlig i prosessen vil medføre kostnader for kommunen, sier han videre.

Byggeplanene kan endres

– Jeg har fått signaler fra prosjektleder om at de vil kunne gjøre endringer i bygningsmassen slik at kravene blir oppfylt. Blant annet er det snakk om å fjerne et av pasientrommene for så å få nok kvadratmeter til de andre rommene, sier verneombudet.

Byråd for helse- og omsorg – Gunhild Johansen – sier at ombyggingen og planprosessen ble satt i gang før dagens byråd overtok.

Derfor kjenner hun ikke til detaljene i saken, og kan ikke uttale seg konkret om hva som må gjøres – ennå.

– Jeg må få undersøkt saken nærmere. Dersom det tidligere byrådet søkte om to års dispensasjon fra byggnormene – noe som ble signalisert fra dem – da må verneombudet godta at rommene blir mindre enn forskriftene sier.

– Men om det ikke er søkt om dispensasjon fra forskriftene – da er det langt mer alvorlig. Da risikerer vi å ha brukt masse penger uten å få noe igjen for det, sier Johansen.