I november skrev iTromsø om Sjøtun sanitetsforening, som først fikk lovnad om støtte til hjemmehospitering. Men da det nye byrådet tok over, ble prosjektet vraket.

I ettertid har foreningen følt seg dolket i ryggen, og spesielt uttrykket en større skuffelse over nåværende byråd for helse og omsorg, Gunhild Johansen (SV), som ifølge dem stilte seg svært positivt før hun selv ble byråd. Det mener Johansen er langt ifra sannheten.

Vil ikke privatisere

Onsdag skal foreningen orientere helse- og omsorgskomiteen om prosjektet deres.

I en mail til iTromsø, reagerer Gunhild Johansen kraftig på at foreningen igjen prøver å få gjennomslag for prosjektet sitt.

– Vi verken kan eller vil benytte oss av en slik tjeneste. Om vi nå skulle gitt Sjøtun tilsagn, ville det brutt med anbudsreglene og EØS-reglementet. I tillegg har vi i dag den kommunale tjenesten vi trenger. Vi ønsker ikke en privatisering av denne typen tjenester, sier Johansen.

– Selv om de er en ideell forening må de regnes som private, og vi ønsker som sagt ikke å privatisere denne tjenesten. De kaller seg en frivillig organisasjon, men slik vi ser det vil de gjøre det som i dag er en kommunal oppgave, legger hun til.

Dårlig argument

Tone Mette Yttergård i sanitetsforeningen mener at argumentene til Johansen er svært dårlige, og presiserer at de ikke bryter med anbudsreglene. Hun henviser videre til direktøren for NKS Kløverinstitusjon, Mette Kalve.

– Anskaffelsesregelverket hindrer ikke et innovativt samarbeid mellom en ideell organisasjon og kommunen i å utvikle et nytt tilbud sammen. Når prosjektfasen er over kan kommunen og sanitetsforeningen vurdere videre driftsform samtidig en eventuell anbudskonkurranse, sier Kalve.

Yttergård mener at byråden har gått helt i vranglås med hva hun mener om foreningen. I prosjektet inngår det, i tillegg til autoriserte kreftsykepleiere, også frivillige som kan bidra med ærender for pasientene og familiene deres. Selv mener Yttergård at det potensielt er store muligheter til innsparing for kommunens del.

– Folk må få møte politikerne

Byråd Gunhild Johansen reagerer på at leder for helse- og omsorgskomiteen, Anna Amdahl Fyhn, inviterer en privat aktør inn på denne måten. Johansen mener dette er en aktør som søker særbehandling ved å gå utenom vanlig søknadsrunde for tjenestekonsesjoner.

Fyhn har derimot ikke forståelse for kritikken. Hun synes det er rett og rimelig å ta inn Sjøtun Sanitetsforening på komitémøtet.

– Det er først og fremst de som har bedt om å holde et innlegg hos oss, og hvorfor skal de ikke få det? Folk må få møte politikerne. Jeg er ny komitéleder og det er en helt ny komité. Da må det være greit at vi får et innblikk i dette prosjektet. Jeg skjønner ikke at dette blir en sak, men jeg registrerer at byråden reagerer på dette, sier Fyhn.