TROMSØ: Tirsdag skal styret ved UiT avgjøre fremtiden for universitetets teologistudie. Innstillingen fra universitetsdirektøren er å legge ned studiet.

Dette synes sogneprest i Tromsø Domkirke Kjell Yngve Riise, dårlig om.

– Styret tar stilling til studiet fordi det er dårlig rekruttering ved de andre studiestedene også. Da er det fristende å gjøre kort prosess og slutte med faget. Det er en dårlig idé, sier han.

UiTs samfunnsansvar

Riise viser til at UiT er det eneste stedet hvor man kan studere teologi nord for Oslo.

– Det har vist seg at mange av dem som søker studiet er godt voksne, og har mye som binder dem til landsdelen. Det er grunn til å frykte at mange av disse ikke vil kunne ta dette studiet noe annet sted, sier han.

Må styrke rekrutteringen

Han mener at universitetet heller burde gjøre grep for å styrke rekrutteringen.

– Jeg tror det er viktig ikke bare for å rekruttere prester, men også fordi det er en type kompetanse som jeg mener er viktig for samfunnet at noen driver med. Religion kommer ikke til å forsvinne, sier Riise.

Selv om faget religionsvitenskap vil bestå, mener han at teologi fortsatt har mye å komme med.

– Hvis vi ser på landsdelens religionsuttrykk, både samisk og læstadianisme, så er det viktig med lærere som har forankring her.

Ikke store konsekvenser

Riise ser heller at UiT bruker krefter på å gjøre faget mer synlig.

– Fra gammelt av er teologi et generaliststudie, noe som betyr at det er anvendelig i mange samfunnsområder. For UiT vil ikke konsekvensene være store, det er et lite fag med få studenter. Men universitetet mister en kompetanse jeg tror de fortjener å ha. Det blir vanskeligere for kirka, særlig i nord, å rekruttere prester i årene som ligger foran. Dette er en stor utfordring i dag, og det blir ikke enklere med dette, sier han og legger til:

– Jeg er spent på hva styret vil gjøre. Jeg håper det blir et annet vedtak enn innstillingen.

iTromsø har ikke lykkes i å få kontakt med assisterende universitetsdirektør, Britt Elin Steinveg.