I dag kommer to fly med flyktninger til Tromsø

Skansen Hotell har tatt på seg oppgaven å være transittmottak, og i dag lander de første flyktningene på Langnes.

HAR STÅTT PÅ: Daglig leder ved Skansen hotell, Rune Danielsen (til høyre), roser sine ansatte for innsatsen de har lagt ned under forberedelsene. 

nyheter

I ettermiddag lander to Widerøe-fly med flyktninger, som skal busses videre til Skansen hotell i Tromsø sentrum. Hotellet er i de to kommende månedene leid ut til UDI, og det opprinnelige antallet asylsøkere i første bolk var på seksti personer.

Ifølge hotellets daglige leder Rune Danielsen, er det snakk om rundt 100 mennesker som ankommer onsdag ettermiddag, og vil bruke sentrumshotellet som foreløpig tilholdssted.

– Vi ønsket egentlig å ta imot litt færre i første bolk, for å få maskineriet i gang. Så fikk vi plutselig en telefon om at vi måtte ta imot hotellets fulle kapasitet på 140 mennesker, sier Danielsen.

– De resterende 40 menneskene vil ankomme puljevis, i løpet av neste uke, legger han til.

LES OGSÅ: Dette sentrumshotellet blir transittmottak

Nye rutiner og vaksinering

Danielsen og hotellets øvrige ansatte har, som en del av avtalen med UDI, en del etiske retningslinjer å følge i kontakt med mediene. I tillegg å opplyse om selve antallet, legger hotellsjefen til at det er en god del barn blant de nye gjestene.

– De ansatte har vært veldig sporty, og virkelig stått på den siste tida for å gjøre hotellet klart for flyktningene.

Han presiserer at flyktningene vil bli behandlet på akkurat samme måte som vanlige gjester, men at det er mange forandringer som har blitt gjort på hotellet.

– Alt må merkes på forskjellige språk, nye rutiner for blant annet håndhygiene er innført, i tillegg til at våre ansatte har fått en rekke vaksiner.

LES OGSÅ: Vil ha kommunalt asylmottak

Fra ni forskjellige nasjoner

Flyktningene kommer fra en rekke nasjoner i Asia og Afrika. De fleste av flyktningene kommer fra Afghanistan, men også fra land som Iran, Syria, Nepal, Gambia, Libanon, Armenia, Senegal og Egypt.

– Vi kjenner til deres nasjonalitet og alder, men for øvrig vet vi like lite om flyktningene som vanlige gjester, sier Danielsen.

Hvor lang tid flyktningene vil bli værende på Skansen, er foreløpig ukjent.

– Det er veldig individuelt. Jeg regner med at noen vil få avslag på søknaden i løpet av tiden de blir hos oss, mens andre vil bli sendt videre – til for eksempel Trandum. Alt fra én dag til to måneder er aktuelt.

Har ansatt tidligere flyktninger

Skansen har utvidet staben i forkant av engasjementet med UDI, og Danielsen har sørget for å ta i bruk arbeidskraft med spesialkompetanse på området.

– På timebasis har vi 10 ansatte, som selv har kommet til landet som flyktninger, for så å få oppholdstillatelse og bli fullt integrert i samfunnet.

– De vil kunne hjelpe til med språkproblemer, i tillegg til at deres erfaringer vil være til stor hjelp. Mange av disse feirer, i likhet med mange av flyktningene, ikke jul – og ville gjerne bidra i denne perioden, når det skjer lite og mye er stengt i byen.

LES OGSÅ: Vurderer om Tromsø kan ta imot flere flyktninger

Har tapt millionbeløp

At samarbeidet med UDI økonomisk sett er en vinn-vinn situasjon, legger ikke Danielsen skjul på.

– Det er helt klart gunstig for oss, i den situasjonen som har vært på yttersida her, sier direktøren og henviser til gravearbeidet i Storgata.

– Uten å ha alle tallene tilgjengelig, kan jeg anslå at vi har tapt et lavt syvtallig beløp i år, på grunn av gravearbeidet, avslutter Danielsen.