I natt kan du få med deg spektakulært stjerneregn

Hvert år i Lucia-helgen treffer jorden et støvbånd som gir spektakulært stjerneregn. I år kan det imidlertid bli ekstra stas å løfte blikket mot himmelen.

Ildkule fra en annen meteorsverm (Leonidene) i 2009. Foto: Navicore/Wikipedia 

nyheter

TROMSØ/OSLO: Natt til mandag og natt til tirsdag forventes det at opptil 120 stjerneskudd i timen skal fare over himmelen.

Hvert år, rundt 12.–14. desember, passerer Jorden en meteorittsverm forårsaket av asteroiden 3200 Phaeton. Svermen har fått navnet Geminidene, da den ser ut til å komme fra stjernetegnet Tvillingene (Gemini).

– Det skal være opptil to stjerneskudd i minuttet i kveld og natt til mandag og tirsdag, sier forfatter og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

LES OGSÅ: Her er rådene som gjør mørketiden litt lysere

Stå mørkt

Om du ønsker å få med deg stjerneregnet, har Sannes god erfaring på området, og deler gjerne sine beste tips.

– Det beste er å stå på det mørkeste stedet tilgjengelig. Etter å ha stått i mørket i 20 minutter kommer nattesynet, og du vil da også se stjerneskuddene bedre, sier hun.

LES OGSÅ: Tidlig nordlyssesong fører til hotellrekorder

Hun anbefaler også at man ser rett opp mot himmelen.

– Øynene fanger opp bredde. Så i stedet for å se i alle himmelretninger er det best å se mest mulig rett opp. Det er også bedre å se med øynene i stedet for å bruke kikkert. Øynene fanger opp mye mer, Sier Sannes.

Hun anbefaler også at man kler seg godt, da det kan være kaldt å stå i ro ute så lenge.

LES OGSÅ: Vintervær i vente

Ekstra spektakulært

Noe som stadig skaper problemer for skuelystne stjerneskuddjegere, er månen. Månelyset blir nemlig ofte så sterkt at man ikke ser de lyssvake stjerneskuddene.

– Men i Tromsø går månen ned klokken halv fire søndag ettermiddag. Det er ikke ofte det skjer, så nå er bare å håpe på klarvær, for det er spektakulært, sier Sannes.