Helt siden 2008 så har kafetilbudet for tidligere rusmisbrukere – Kafé X – og Buktafestivalen invitert til julegrøt.

I kafeen i Vestregata – bak den gamle politistasjonen – har vanlige kafégjester, «hangarounds» til Buktafestivalen, politikere og annet løst folk truffet hverandre over grøtfatene.

– Vi får treffe hverandre på en fin måte – over et måltid – og bli bedre kjent. Vi treffes altfor sjelden til vanlig, sier Asbjørn Larsen fra Kafé X – en av initiativtakerne til tradisjonen.

– Det er nettverksbygging på en veldig fin måte – og vi møtes på en annen type situasjon enn det vi gjør til hverdags, fortsetter han.

Viktig arbeid

Byråd for helse- og omsorg, Gunhild Johansen (SV), sier at kafeen gjør et viktig arbeid for kommunen.

– Dette er frivillig arbeid på sitt aller beste. Kafeen gir et veldig viktig tilbud til dem som har vært ute en vinterdag – men som prøver å komme seg videre. De får et sosialt tilbud som er fantastisk og som folkene her på kafeen har bygget opp, sier hun.

Arbeidet er så viktig at kommunen nå vil fordoble støtten til kafeen slik at driften blir sikret – og at den kan utvides.

Ifølge Johansen er det bred politisk enighet i kommunen om å øke driftsstøtten fra en halv til en hel million.

– Vi så behovet – og vi så at kafeen kunne tvinges til å redusere tilbudet og åpningstidene – så derfor ønsker vi å trå til for at konsekvensene ikke skal bli så alvorlige, sier Johansen.

– Kafé X må ha gode og forutsigbare arbeidsvilkår og de må kunne ha åpent hver dag uten å slite ut de ansatte, sier hun.

Naturlig samarbeid

Julegrøten er som sagt et samarbeid mellom Buktafestivalen og Kafé X som har pågått i åtte år.

Ifølge Bukta-sjef Lasse Pettersen er det et samarbeid som er veldig naturlig.

– Folkene fra Kafé X er «en av oss». Det stiller opp 20–30 stykker hver sommer som frivillige – og vi har hatt et formelt samarbeid helt siden 2005, sier han.

Han synes det er veldig trivelig å spise julegrøt sammen med andre på Kafé X – og er veldig glad for at kafeen nå får økt støtte fra kommunen.

– Kostnadene for å ta hånd om én person som havner i rusmisbruk og elendighet er langt lavere enn hele driftstilskuddet til Kafé X – så det er veldig smart, sier Pettersen.

KOKKELERING: Yngvild Andreassen og Kim Omma hadde kjøkkentjeneste. Foto: Christer Pedersen
GJESTER: Lasse Pettersen (til venstre) og Kjell Roger Andersen. Foto: Christer Pedersen