Arctic Frontiers 24.–29. januar 2016

UD satser på Tromsø

Som Utenriksdepartementets eneste diplomat utstasjonert til Tromsø skal Gøril Johansen sørge for flere utlendinger til konferansen Arctic Frontiers.

SATSER: Chris Emblow (fra venstre), Katrin Bluhm, Ole Øvretveit, Gøril Johansen, Trude Borch og Victoria Braathen er klare for den 10. utgaven av konferansen Arctic Frontiers. Foto: Kjetil Vik 

nyheter

Utenriksdepartementet (UD) satser tungt på Arctic Frontiers, som arrangeres for tiende gang i januar. Etter fire år ved ambassaden i Murmansk er Gøril Johansen klar for nye oppgaver. Nå skal hun sørge for økt deltakelse til konferansen, som samler nasjonale og internasjonale aktører innen forskning, næringsliv og politikk.

Ministertungt

– UD ønsker å styrke konferansen mot utlandet og betaler stillingen i to år for at jeg skal jobbe mot ambassader, generalkonsuler og utestasjoner for å promotere Arctic Frontiers. Hele det norske utenriksapparatet er i sving for å få konferansedeltakere til Tromsø og for å styrke, sier Tromsø-diplomat Gøril Johansen.

Med sine russiskkunnskaper jobber hun også for å øke andelen russere til konferansen.

– Det blir forskerseminar for russiske og norske forskere, guvernørene fra Murmansk, Arkhangelsk og Nenets er invitert. Vi satser på god russisk deltakelse, det er viktig med god dialog med russerne om Arktis, sier hun.

Onsdag ble programmet og temaet for 2016-konferansen presentert. Temaet industri og miljø er det samme som under den første konferansen i 2007. Rundt 12 utenlandske ministre er invitert til Tromsø, i tillegg til statsminister Erna Solberg, den nye fiskeriministeren Per Sandberg, den nye klima- og miljøministeren Vidar Helgesen, olje- og energiminister Tord Lien og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

1.500 deltakere

Det er ventet rundt 1.500 konferansedeltakere og 130 journalister fra inn- og utland uka konferansen varer. Arctic Frontiers har et budsjett på 13 millioner og over 40 samarbeidspartnere innen privat og offentlig virksomhet.

– Vi har vokst fra 400 deltakere i 2007 til rundt 1.500 deltakere fra over 30 land de siste to årene. Vi regner med det blir omtrent samme antall i januar, sier daglig leder Ole Øvretveit i Arctic Frontiers.

Ung satsing

Vitenskap, politikk og næringsliv har vært hovedtema under de tidligere konferansene, nå har to nye elementer blitt lagt til.

– Arctic Frontiers Arena og Arctic Frontiers Young er nye. Det at vi har fått hospitant fra UD viser hvilken vekt de legger på konferansen, sier Øvretveit.

– I forbindelse med Arctic Frontiers Young ønsker vi å samle aktiviteter med unge som målgruppe. Vi har program for ungdomsskoleelever i Tromsø, ungdomspolitikere, studenter og unge forskere. Gjennom kunnskapsdeling og samhandling skal de prøve å komme fram til gode løsninger, sier Victoria Braathen, ansvarlig for Arctic Frontiers Young.

Åpne arrangement

Det blir også feiring av at Arktisk Råd er 20 år og i den forbindelse har norske myndigheter lagt hovedmarkeringen til Tromsø.

– Norge har satset mye på å få Arktisk Råd-sekretariatet og urfolkssekretariatet hit. Norske myndigheter skal bruke konferansen til å markere dette.

For å inkludere vanlige tromsøværinger i Arctic Frontiers er det lagt opp til flere gratis arrangement på Verdensteatret, blant annet Barents-konsert med norske-, russiske- og urfolksartister, samt filmvisning.