Intervjuet

Julejubilanten Jardar

For 15. året på rad skal Jardar Johansen (42) skape julestemning i Tromsø.

JULESTEMNING: Jardar Johansen gleder seg til å synge jula inn i Tromsø i Ishavskatedralen, her avbildet i bakgrunnen.   Foto: Tobias Stein Eilertsen

Finn Arve Sørbøe, skuespiller:– Jeg har kjent Jardar i mange år, men det er først nå vi har fått muligheten til å jobbe på nært hold. Han imponerer meg på scenen, er faglig veldig dyktig. I tillegg er han en veldig positiv og omtenksom fyr i miljøet rundt seg. 

Trond Arvid Johansen, far: – Jardar er morsom, kreativ og snill. Han er ikke redd for å prøve nye ting og får det som regel til. I tillegg er han en irriterende god snekker og veldig kreativ. Han elsker utfordringer og å lage ting. 

Øyvind Bakkeby Moe, sjef i Nordlysfestivalen: – Jardar er en god venn jeg har jobbet mye med og setter stor pris på. Han er en type som gir veldig mye av seg selv og viser også til de rundt seg at han setter stor pris på dem. Han er direkte og sier hva han mener.  Foto: Kent-Einar Myreng

Jardar Johansen
  • Alder: 42
  • Yrke: Musiker/artist
  • Sivilstatus: Gift. Fire barn og en til på vei.
  • Aktuell: Spiller utsolgte julekonserter og «I blanke messingen» på HT.
5 kjappe:
  • – Hvor går drømmeferien? – Hvis jeg skal slappe av drar jeg til Boden i Sverige. Jeg kunne også godt tenkt meg å reise til Bali eller tilbake til Tanzania.
  • – Hva spiser du helst til lunsj? – Det må være brunsj på hotell eller fiskegrateng med Jørn Hoel på Emmas Drømmekjøkken.
  • – Hvordan er dine medievaner? – Er du artist er du 100 prosent avhengig av media. Jeg stiller som regel opp hvis jeg føler det har noe for seg.
  • – Hva var din siste kulturopplevelse? – Jeg kledde av meg klærne i går på «I blanke messingen». Ellers må det ha vært en amerikansk actionfilm på kino.
  • – Hva gjør du for miljøet? – Jeg kildesorterer, men gjør lite ellers. Når du tenker miljø, forsøker jeg alltid å bringe inn positivitet så godt som jeg kan.
nyheter

I 2001 holdt Johansen sin første julekonsert i Elverhøy kirke.

Det var én konsert med én pianist.

I år har han allerede hatt to doble konserter i Finnsnes og Bodø.

Nå står fire julekonserter i Ishavskatedralen for tur med fem andre musikere og hans døtre Sunniva (24) og Rebecca (16) på scenen.

– Det er litt større i dag, ja, og det er vel kun rundt 40 billetter igjen nå. Jeg har alltid hatt et veldig idyllisk forhold til jula fra de rolige, fine låtene til de store, svulstige amerikanske Disney-sangene. Det er lite som slår å se folk i øynene og se at du rører de og at julegleden kommer fram. Det er utrolig givende, sier Jardar Johansen til iTromsø.

Direkte på NRK

Etter julekonsertene skal 42-åringen synge «Nordnorsk julesalme» i Tromsø domkirke under gudstjenesten som i år sendes på NRK klokken 16.00 på julaften.

– Jeg vurdere lenge å si nei for det har vært så hektisk i år, men til slutt bestemte jeg meg for å gjøre det, sier Johansen.

Det var etter julekonsertene og en solokonsert med Elton John og Billy Joel-låter i 2001, at Jardar skjønte han kunne leve av musikken.

I 2002 sa han opp jobben i banken og har siden da levd som musiker og artist.

– Jeg tenker at hvis det ikke dukker opp noen interessante teatertilbud, så vil jeg gå tilbake å gjøre noe mer av Elton John/Billy Joel-konserten, som på mange måter startet det hele. Det som skulle være kun én konsert, ble til syv konserter etter en anmeldelse i iTromsø, som ga den terningkast 6. Jeg skjønte at jeg kunne leve av musikken, selv om det tok en del år før jeg kalte meg selv musiker, sier Johansen.

LES OGSÅ: Se videoen til The band called Oh!

Livet i teateret

Jardar begynte i Gospelcompagniet i 1988/89 og har siden 1999 vært dirigent for koret, som også har holdt julekonserter i Ishavskatedralen i år.

– Det har vært hektisk i år og få til alt med forestillingene på «I blanke messingen» på HT, men det har gått seg til på et vis.

For i 2012 forandret alt seg da Jardar Johansen fikk rollen som Valjean i «Les Misérables».

– At jeg fikk den rollen blant 300–400 andre søkere var helt utrolig. At de turte å ta sjansen på meg i en av de mest ettertraktede musikalrollene, var en helt utrolig opplevelse.

Så glad i forestillingen ble Jardar, at han selv kontaktet teateret i Kristiansand og fikk rollen som reserve for hovedrollen i deres oppsetning av «Les Misérables», samt en rolle i ensemblet.

– Jeg ville lære mer om teateret og vi spilte en 120-130 forestillinger fra desember 2013 til juni året etter.

LES OGSÅ: Jardars jul blir tidenes travleste

Suksess

Nå er han inne i ny rolle som «Feite Dave» i «I blanke messingen».

– Jeg har fått vært med på to kjempesuksesser på teateret og jeg er utrolig heldig, men det er ikke kun på grunn av meg, selv om jeg synes jeg gjorde en god jobb som Valjean. «Les Mis» selger seg selv og «I blanke messingen» har vi jo Finn Arve (Sørbøe), som er Nord-Norges morsomste mann, i tillegg til et hav av dyktige folk i og rundt forestillingen.

Om det blir flere roller i teateret, er helt avhengig av rollen.

– Jeg liker å være med på forestillinger som engasjerer meg med de gode fortellingene. I rollen som «Feite Dave» handler det om å like seg selv og trives i egen kropp og at det går an å få det bra. I rollen som Valjean i «Les Mis», handler det om å få utdelt dårlige kort og gjøre det beste ut av en dårlig situasjon og bli en så bra mann som man kan bli, noe jeg også prøver på i mitt eget liv.

Femte unge

Nå venter barn nummer fem, hans andre barn med kona Kathrine Nyborg Johansen i mai.

– Jeg skal operere en skulder før den tid, så det blir nok rolig fram til mai. Så blir det enten ferie med mindre noen spennende teaterroller dukker opp, så får vi se hva høsten bringer. Kanskje blir det Elton John/Billy Joel igjen, sier 42-åringen, som først skal synge jula inn i Ishavskatedralen.