Fra nyttår blir kollektivtilbudet i Troms kraftig forbedret. Tiltakene som settes i gang fra nyttår, skal særlig gagne de som bruker bussen mye.

I Tromsø blir blant annet nattbussene igjen inkludert for dem som har periodebillett, og i helgene introduseres en ny type familiebillett der en voksen kan ta med seg inntil fire barn under 16 år gratis på bussen lørdager og søndager.

– I det store bildet innfører vi lavere pris på periodebilletter, vi innfører familierabatt i helgene, og nattbussen i Tromsø blir inkludert i periodebilletten. Dette har vi fått en del innspill på, så nå blir også nattbussen en del av det vanlige tilbudet, forteller Ivar B. Prestbakmo, fylkesråd for samferdsel og miljø.

Periodebillett på en måned for voksne koster i dag 700 kroner. Fra nyttår vil denne gå ned til 680 kroner.

Opprop og sanntidssystem

Nytt er også at lørdagsbilletten på hurtigbåtene fra nyttår vil gi fri buss i ankomstbyen resten av dagen.

– Hvis du for eksempel tar hurtigbåt fra Finnsnes til Tromsø en lørdag, vil du også ha fri bruk av buss i Tromsø denne dagen. På denne måten kobler vi båt og buss, sier Prestbakmo.

I tillegg vil det bli opprop på alle byens busser og i løpet av 2016 skal et sanntidssystem på plass på holdeplassene.

– Vi er allerede i gang med å rulle ut opprop på alle bussene i Tromsø. I neste runde skal også et sanntidssystem på plass. Dette vil innebære at det vil være digital informasjon om hvor bussen befinner seg og når den vil ankomme holdeplassen. Dette vil også være tilgjengelig på telefonen via vår app Troms Reiser, forteller Prestbakmo og legger til at arbeidet med appen allerede er i gang.

– Vi har alt lagt ut en ny versjon av appen. Snart vil man kunne se avviksinformasjon på denne også. Denne innføringen begynner vi med allerede nå.

– Ønsker å fortsette økning

Det skal også innføres en rabatt på 10 prosent for kjøp av mobillett over telefonen.

– Før har vi ikke hatt noen rabatt på mobillett. Nå innføres dette fordi vi har sett en kraftig økning i bruken av mobillett, og vi ønsker dermed å stimulere til at enda flere benytter seg av dette, sier Prestbakmo.

De kommende tiltakene er et resultat av et ønske om å få enda flere til å benytte seg av busstilbudet.

– Vi forenkler og forbedrer rabatter fordi vi ønsker å fortsette den positive økningen i bruk av kollektivtransport. For Tromsø videre tenker vi at den økte bussproduksjonen fra 2. november i år sammen med de nye tiltakene, vil gjøre slik at folk vil oppleve det som positivt å bruke bussen enda mer, forteller Prestbakmo.

Fremkommelighet i bakhodet

Prestbakmo forteller at fremkommelighet er den største utfordringen for bussene i dag.

– Bussen havner i dag ofte i samme køer som vanlige biler, men dersom flere reiser med buss vil køene bli mindre. Vi ser også for oss å gjøre viktige grep for kollektivfelt og fremkommelighet i fremtiden, sier han.