Ifølge Svalbardposten er politi og redningsmannskaper på plass og går fra hus til hus for å få oversikt.

Sysselmann på Svalbard, Kjerstin Askholt, opplyser til VG rundt klokken 11.30:

–  Vi har utløst den store alarmen. Alt tilgjengelig personell er utkalt, men vi har ennå ikke full oversikt over skadestedet. Vi jobber nå for å få oversikt over dem som bor i husene som er berørt. Vi har ikke oversikt over antall personer nå.

Avdelingsleder ved Longyearbyen sykehus, Aksel Bilicz, sier til Svalbardposten klokka 11.55 at det så langt er kommet inn fire voksne og to barn, og at de voksne har kommet til fots.

Tromsø bidrar

Sykehuset har bedt om forsterkninger fra Tromsø, og det blir ifølge avdelingslederen sendt opp fly med to ekstra legeteam fra Universitetssykehuset i Nord-Norge i ettermiddag.

– Vi er i alarmberedskap og er forberedt, opplyser Bilicz til VG.

Til iTromsø kan pressevakta på UNN, Marit Einejord, fortelle at de selv har etablert en katastrofeledelse i Tromsø.

- UNN i Tromsø har etablert katastrofeledelse som organiserer hjelpearbeid og som vil fly til Svalbard og Longyearbyen så fort som mulig. Dette for å bistå de der oppe, sier Einejord.

Hun opplyser videre om at hun ikke har noen detaljer om hvor mange som blir sendt av gårde for å bidra.

– Uvisshet

Flere hus er berørt av raset, men sysselmannen sier de ikke kan si noe om eksakt antall før de vet sikkert hvor mange hus som er tatt. Mens flere hus fysisk er flyttet av snømassene, er det uvisst om snøen er trengt inn i husene.

Ifølge Askholt deltar personell fra brannvesenet, kommunen, Store Norske, Sysselmannen og friville mannskaper fra Røde Kors i redningsarbeidet.På hjemmesidene til Lokalstyret i Longyearbyen, etterlyser de frivillige som kan komme til rasstedet med spade.

– Vi har en egen skredgruppe på stedet, og sykehuset på Svalbard er satt i alarmberedskap. Det er også leger på rasstedet, sier Sysselmannen.

Da VG snakket med Askholt få minutter tidligere, hadde Sysselmannen nettopp satt krisestab.

– Hvordan vil du beskrive situasjonen i Longyearbyen nå?

– Situasjonen er uavklart. Det er det jeg vil si.

– Hvordan fikk du vite om raset?

– Jeg ble varslet av vakthavende ved Sysselmannens kontor.

– Er personer kommet til skade?

– Det er det for tidlig å si, sier Askholt.

Fire voksne og to barn sendt til sykehus

Ifølge Svalbardposten behandles fire voksne og to barn ved sykehuset i Longyearbyen.

- Så vidt vi vet er det i hvert fall ingen som er veldig hardt skadd. Ett av barna er undersøkt av lege. Det andre er det mindre skader på, sier han til avisen.

NTB melder at det er opprettet et senter for pårørende og evakuerte i ungdomsklubben i Longyearbyen. Ifølge nyhetsbyrået er også Kullungen barnehage åpen for dem som ikke er berørt av ulykken. Personer som evakueres fra sine boliger, vil også kunne oppholde seg i Rabalder kafé og bakeri i byens kulturhus.

– Hoppet ut av vinduet

Skredet har løsnet fra Sukkertoppen og gått ned mot de såkalte spisshusene. Omfanget av skadene, eller hvorvidt noen befant seg i nærheten, er ikke avklart, men politiet opplyste tidligere til Svalbardposten at ti hus er tatt.

Sukkertoppen ligger på østsiden av Longyeardalen, og en stor del av bebyggelsen i dalen ligger i dette området.

Svalbardposten-journalist Christopher Engås forteller at situasjonen på stedet er kaotisk og uoversiktelig.

– Det er ti hus som er flyttet fysisk av skredet som kom fra fjellet Sukkertoppen fjellet, som ligger bak de karakteristiske spisshusene i Longyearbyen, sier Engås.

Han var like i nærheten da skredet gikk, men sier det er for tidlig å si noe om skadeomfanget. En ambulanse skal ha rygget inn i området. Ifølge ham holdes folk på avstand av redningsmannskapene, men flere tilbyr seg å hjelpe til.

– Det var tilløp til panikk. Det kom en dame løpende og kastet seg rundt halsen på meg. Hun fortalte at hun hadde sett folk som kom ut av vinduene med lite klær på. Hun hadde selv hoppet ut av vinduet for å komme seg vekk og var på sprang over dalen, forteller journalisten.

– Alle som kan hjelper til

Kato Magne Lorentsen på Svalbard forteller at han er på vei til rasstedet.– Mange folk er mobilisert. Alle som kan er på vei for å delta i redningsarbeidet, sier Lorentsen til VG på telefon fra Longyearbyen.

Ifølge Svalbardposten har uværet og vinden nå løyet, men det er mye snø, snøfokk og flere meter høye skavler enkelte steder.

Det natt til lørdag vært det verste uværet på Svalbard på 30 år, og stormen har revet løs hustak.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding om hendelsen fra sysselmannen på Svalbard klokken 11.04.

– Vi har fått brief fra sysselmannen på Svalbard som sier at fem eller seks hus er tatt av skred. Situasjonen er uavklart og uoversiktlig foreløpig, sier vakthavende redningsleder ved hovedredningssentralen, Kjell Johansen.

– Hovedredningssentralen i Nord-Norge har vært i kontakt med Forsvaret og Troms politidistrikt, og sonderer diverse ressursmuligheter dersom vi får forespørsel om dette fra sysselmannen. Men det har vi altså ikke fått. Vi prøver å være litt i forkant hvis det skulle melde seg et behov for ekstra ressurser på Svalbard, sier Johansen til VG.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg fikk Sysselmannen melding om skredet lørdag formiddag klokka 10. På Sysselmannens hjemmeside opplyses det klokken 11.50 at ti hus er berørt av skredet.

Uværet natt til lørdag gjorde at Svalbardhallen ble stengt, og ifølge Sysselmannengjorde de store snømengdene at brøytemannskapene kun klarte å holde hovedveiene åpne. Taket ble revet av en brakke i Longyearbyen, og flere blikktakplater løsnet fra taket på skolen.