Denne dagen bulkes flest biler

Det er spesielt én dag i året det blir meldt inn flere bilskader enn ellers.

22. desember er Norges uoffisielle bulkedag. I fjor ble det meldt inn 68 bilskader på denne dagen i Troms. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

I fjor ble det meldt inn 68 bilskader i Troms på denne dagen. 22. desember, dagen før lille julaften, er Norges uoffisielle bulkedag, ifølge statistikk fra FNO. I en pressemelding fra Dekkmann bes sjåfører om å ta det rolig i juletrafikken.

– Ikke bli en del av denne statistikken i år. Julen gjør et kraftig nok innhogg i privatøkonomien din uten at du i tillegg må betale en dyr verkstedregning, sier Torleiv Dalen Haukenes, produktsjef i Dekkmann i pressemeldingen.

Julestress

Mye trafikk, julestress og krevende kjøreforhold får skylden for at flere sjåfører er uheldige denne dagen. Ifølge pressemeldingen involverte omtrent 20 prosent av de innmeldte skadene fra 22. desember i fjor kun ett kjøretøy. 17 prosent ble påkjørt bakfra og 14 prosent involverte en parkert bil. 12 prosent av ulykkene skjedde i et kryss. Produktsjefen anbefaler folk å stresse ned før de setter seg i bilen, samt ta hensyn til føret.

– Sørg for at ruter og speil er rene og duggfrie, ikke fyll opp bilen slik at sikten din blir blokkert, husk at en fullastet bil oppfører seg annerledes på veien, ikke bruk mobiltelefonen i trafikken, ikke stol blindt på en ryggesensor som kan være dekket av is og salt. Og fremfor alt: Ikke stol på at andre bilister følger disse rådene, sier Haukenes i pressemeldingen.

Sjekk dekkene

Han anbefaler også å sjekke dekkene før jul. Haukenes anbefaler minst fire millimeter mønsterdybde, selv om minimumskravet er tre millimeter.

– Når vi vet hvor mange trafikkulykker som skjer der dårlige dekk er medvirkende årsak, håper vi at det blir et nyttårsforsett hos så mange som mulig å kjøre på gode, riktige dekk hele året, sier han.