Hilde Annie Pettersen, kommunikasjonssjef ved UNN, var med de tre legeteamene fra universitetssykehuset til Svalbard og forteller at det har gjort sterke inntrykk å være der.

– Hvordan er det med behovet for støtte fra deres side nå?

– Vi venter faktisk på beskjed fra Sysselmannen på Svalbard om å sette oss på et ekstrafly klokken 21.00 i kveld. Noen har allerede dratt nedover med ambulanseflyene, i forbindelse med at de fire pasientene ble fraktet til UNN, men vi er noen igjen, sier Pettersen til iTromsø.

– Hvordan opplever du situasjonen på Svalbard nå?

– Det har vært noen veldig spesielle dager, og folk her er svært preget av det som har skjedd. Men allikevel er de et samfunn som er vant til å holde sammen i utenkelige situasjoner, og det har de gjort nå, både ved å ha folkemøte i kirken i går kveld, også har folk samlet seg på ulike steder i Longyearbyen for å snakke om det som har skjedd, sier Pettersen.

Hun forteller at det har vært en rolig dag på sykehuset i Svalbard i dag.

– Vi har måtte summe oss litt i dag, fått debrifet, pakket utstyret og snakket om hva som har skjedd. Opplevelsene vi har fatt herfra, tar vi med i bagasjen tilbake, sier hun.

– Hvor involvert har UNN vært i arbeidet etter skredet?

– Vi har vært sterkt involvert. Da vi kom hit gikk vi rett til behandlingene for å gjøre det vi kunne for dem som var skadet. Det hadde stor betydning for de ansatte ved sykehuset her at de fikk oss oppover, og vi jobbet på spreng hele dagen. Endelig kunne vi avlaste de som hadde stått i det her, og både to sykepleiere og to leger fra Tromsø tok nattevakta, og fikk avlastet de ansatte, sier Pettersen

Det var derfor helt nødvendig med ressursen fra Tromsø.

– I slike situasjoner som det her får vi testet ut beredskapsplanene våre, og vi har fått bekreftet at apparatet vårt fungerer bra, og det er jeg glad for, sier Pettersen.

– Vi er glade for at vi kommer oss hjem til jul, men dette er noen dager som vi så absolutt kommer aldri kommer til å glemme, sier hun.

Kommunikasjonssjef Hilde Pettersen ved UNN. Foto: Tor Farstad