UiT-student til nordisk mesterskap i styrkeløft

Kine Kristensen Fossbakk (21) har norgesrekorden i styrkeløft, og er straks klar for nordisk mesterskap. Nå satser hun mot VM – helst før 2022.
nyheter

I 2012 flyttet Kine Kristensen Fossum (21) fra Harstad til Tromsø for å studere psykologi på UiT Norges Arktiske Universitet. Men som ny i byen, manglet den ferske studenten en hobby.

– Jeg var vant til å bo på gård, og drev mye med hest, men da jeg flyttet til Tromsø så hadde jeg plutselig ikke noe å gjøre. Så da meldte jeg meg inn i TSI styrkeløft på Kraft, sier Fossbakk.

Har alltid vært sterk

Hun hadde lenge tenkt på å starte med styrkeløft, og hadde et godt grunnlag etter å ha drevet med hest og fotball i flere år.

– Jeg har alltid fått høre at jeg er sterk, så jeg tenkte at det kunne være greit å prøve. Jeg hadde det fysiske grunnlaget, men manglet teknikken, sier Fossbakk.

Etter ett år med trening begynte Fossbakk å konkurrere i idretten. Fra da av har det gått i full fart fremover.

– Omtrent to måneder etter den først konkurransen var jeg med i Junior NM, og vant, sier hun.

Enorm fremgang

Og fremgangen har fortsatt ikke stagnert. I sommer fikk Fossbakk ny trener, etter at hun kom inn på regionslaget.

– Han satte opp et nytt treningsprogram for meg. Det betyr at jeg er satt litt tilbake på noen områder. Men teknikk og gjennomføringen av løft er tatt til et nytt nivå. Men jeg gruer meg veldig til det kommer en dødperiode hvor fremgangen flater ut, sier Fossbakk.

Holder rekorden

Fossbakk holder norgesrekorden i benkpress i sin vektklasse junior. Den satte hun under junior-NM i november da hun tok 135 kg i benkpress. Da slo hun sin egen rekord fra mai på 130 kg.

Selv om Fossbakk ikke har slitt med skader, tenker hun på det store presset hun utsetter kroppen sin for.

– Jeg er veldig nøye med restitusjon, kosthold og tøying. Dette er et ekstremt stort fysisk press for kroppen, men i en veldig kort tidsperiode. Men, det er små marginer, og kroppen er jo ikke laget for dette, sier Fossbakk.

Når stadig nye mål

I februar venter nordisk mesterskap i styrkeløft i Katrineholm i Sverige.

– Jeg fikk vite forrige uke at jeg hadde blitt trukket ut til å være med. Det var jo det som var målet, men det kom som et sjokk på meg, sier Fossbakk.

Neste mål er europamesterskap, men det endelige målet er å bli best i verden.

– Jeg har sagt at jeg satser mot VM i 2022, men hvis fremgangen fortsetter kan det være jeg når målet mitt før det, sier Fossbakk.

Bare en hobby

Selv om 21-åringen har nådd langt, understreker hun at styrkeløfting bare er en hobby, og at det kommer til å forbli sånn.

– Jeg har fullt fokus på skolen, og bruker åtte til ti timer hver dag på det. Men samtidig blir jo løftingen en livsstil. Jeg bruker to-tre timer på trening hver dag, men jeg må også passe på kostholdet, søvn og restitusjon. Jeg må alltid tenke på hvordan det jeg gjør påvirker kroppen.

– Har du måttet ofre noe for å holde på med det du gjør?

– Jeg vet ikke om jeg har ofret noe akkurat. Det blir jo ikke så mye alkohol, men jeg har det veldig morsomt uansett, sier Fossbakk.

Lutefisk som julemiddag

Norgesmesteren er midt i oppkjøringen til nordisk mesterskap, og har ingen planer om å ta fri i jula. Men julematen bekymrer ikke 21-åringen.

– Jeg er pescetarianer - en som kun spiser fisk, så jeg spiser ikke kjøtt uansett. Hvis jeg er veldig heldig, så får jeg lutefisk med sennepssaus til middag på julaften, sier Fossbakk.