Mandag formiddag kunne Visit Tromsø gratulere April Chen (20) fra Kina som turist nummer 150.000 på turistinformasjonen i 2015. Sjef for turistinformasjonen, Oda Kvaal-Tanguay, kunne overrekke en gavekurv og by på kake til alle som var innom.

– Egentlig hadde vi beregnet at nummer 150.000 ville komme hit på julaften, men det gikk fortere enn forventet. Det er vi veldig takknemlig for, forteller Kvaal-Tanguay.

Hun kaller markeringen en feiring av turistbransjens arbeid de siste årene.

– Det blir jo en litt symbolsk feiring, ettersom vi ikke vet nøyaktig hvem nummer 150.000 er. Vi ønsket å feire oss selv litt, noe som passer bra i disse juletider, forteller hun.

Stabile juleturister

Trond Øverås, sjef i Visit Tromsø, sier turistflyten har blitt mer stabil i det siste, noe som gjør at næringen vokser drastisk.

– Før var vi mye mer bekymret for at interessen skulle falle, men den viser seg heller å øke jevnt og trutt. Den største økningen ser vi i ferie- og fritidsseksjonen, der juleturisme har blitt større og større, sier Øverås.

I fjor var det totale besøket på 148.000, med den største turiststrømmen fra Storbritannia. Kina har dog blitt en mye større aktør de siste årene.

– Det kinesiske markedet har tatt over fra Japan som de største i Asia. Dette skyldes nok dalende interesse i Japan på grunn av økonomi, men også en økt interesse i Kina, forklarer Øverås.

Passende markering

Det var derfor veldig passende at turist nummer 150.000 kom fra Kina, bemerker Kvaal-Tanguay. April Chen (20) reiste til Tromsø for å oppleve julen her og har tatt med seg flere klassekamerater.

– Vi er en gjeng som studerer i Sveits og tar juleferien vår her i Tromsø. Dette var i hovedsak fordi vi ønsket å oppleve nordlyset, men vi har også andre aktiviteter planlagt som for eksempel hundekjøring, sier Chen til iTromsø.