Fra sidelinja

Folket som lever her i nord

«Velsigna du dag over fjordan. Velsigna du lys over land. Velsigna de evige ordan, om håp og ei utstrakt hand.»

Jens Johan Hjort  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Når jeg hører Nordnorsk julesalme får jeg gåsehud. Hver gang. Trygve Hoff skriver seg rett inn sjelen din med den aller vakreste, sarte julesalmen som finnes. For meg og mange med meg bærer den til tross for sin melankoli, bud om en forestående juletid med familie, samhold, tradisjoner og rikelig med god mat og drikke.

I forrige uke ble Norge atter en gang kåret til verdens beste land å bo i. Det har blitt en vane. Vi har det godt. Det vil si: de fleste av oss har det godt.

«Verden er et vakkert sted, for noen. For noen, for noen er det helvete på jord» synger Anne Grete Preus. Og hun har rett. For noen er julen et helvete. For dem må kåringen av Norge som verdens beste land å bo i, fortone seg som en hån. De er utstøtt fra før. Her kommer den endelige bekreftelsen på at de er usynlige. At de overhodet ikke teller.

I 2011 besøkte jeg sammen med yngstemann Kirkens bymisjons juletilstelning for gatefolket på julaften. Den foregikk i Metodistkirken. Da Peter gjorde opp status etter jul, konkluderte han som følger: «Det har vært en fin jul Pappa. Noe av det fineste var da vi var i den kirken du vet: Metadonkirken!». Siden har det blitt en tradisjon for oss å dra innom Jul for gatefolket på julaften. Det er utrolig fint å se de frivillige som år etter år stiller opp for å gi litt lys, varme og kjærlighet til de som trenger det mest. På denne festen er de hovedpersoner. Her syns de. Her får de kanskje sin eneste julegave. Et par hjemmestrikka lester eller votter som noen har laget med kjærlighet – til dem.

Jeg er ikke ute etter å ødelegge julestemningen. Jeg er ikke ute etter å gi noen dårlig samvittighet. Men oppe i all gleden er det greit å skjenke en tanke til de som ikke har det så bra. Kirkens Bymisjon gjør en fantastisk jobb. Det samme gjør Frelsesarmeen. Og mange med dem.

Min gode venn Reidar Waage utfordret meg på Facebook for 2 dager siden. Han ba meg gi et bidrag til de som gruer seg til jul. Siden har flere gjort det samme. Det handler om Kirkens bymisjons juleaksjon. Hvis du sender SMS GLEDE til 2490 gir du 2 middager til noen som trenger det. Et fantastisk tiltak. Jeg har sendt noen sms´er. Jeg vil be alle som leser dette om å sende en slik sms. Det koster 80,- kroner. Et lite bidrag fra oss gjør at noen ikke trenger å møte julen på tom mage.

Og dere; kommer dere forbi en gryte fra Frelsesarmeen under julehandelen, kan dere legge litt i gryta. Det vil garantert være den av julegavene dere gir som mottakeren trenger aller mest.


Sitter det en tigger på et gatehjørne ber jeg om at dere først og fremst skjenker ham eller henne et smil og noen vennlige ord. Det er gratis og bærer budskap om at de ikke er usynlige. Legg gjerne litt i koppen også. Eller en liten gave du har kjøpt til nettopp ham eller henne. Ingen av oss hadde holdt ut én dag på et frossent fortau med et plastkrus foran oss og massiv ignoranse fra de forbipasserende.

Jeg har lært tromsøværingen å kjenne som en sjenerøs, omtenksom skapning. La oss gjøre som Anne Nymo Trulsen. La oss avslutte advent med det fineste; håp og en utstrakt hand til de som trenger det aller mest.

Jeg ønsker alle iTromsøs lesere en deilig jul i verdens fineste landsdel!

«Du ser oss i mørketidslandet, du signe med evige ord.

Husan og fjellet og vannet og folket som leve her nord.»