Ga 40-årskjede til Gilbert

Mads Gilbert ble i sammenheng med 40-årsmarkeringa til Norske Kunsthåndverkere stemt fram som vinner av et helt spesielt kjede.

FORNØYD: Mads Gilbert ble stemt frem som vinner av «Kjeder(ea)ksjon»-kjedet, som ble delt ut som en del av 40-årsmarkeringen til Norges Kunsthåndverkere.  Foto: Kent-Einar Myreng

nyheter

I forbindelse med 40-årsmarkeringa til Norske Kunsthåndverkere ble Mads Gilbert stemt fram som vinner av et kjede laget av 29 kunstnere i landsdelen.

Kunstnernes utfordring var å lage tre forskjellige deler til tre kjeder, som skulle gis til tre spesielle personer i landets nordligste fylker.

Gjennom en Facebook-avstemming var det den profilerte legen, Mads Gilbert, som stakk av med kåringen i Troms.

– Jeg er veldig rørt og beæret over denne utmerkelsen. Likevel er jeg litt satt ut på grunn av katastrofen på Svalbard, som vi har arbeidet med siden det skjedde på lørdag. Jeg kjenner jeg har lyst til å gi dette vakre kjedet videre til lokalbefolkningen i Longyearbyen, fordi de har stått opp på den måten de har gjort, sier Gilbert etter overrekkelsen.

– Sier noe om kvaliteten

Gilbert brukte store deler av takketalen til å rette fokus mot lokalbefolkningen på Svalbard, som slapp alt de hadde i hendene når katastrofen inntraff i Longyearbyen.

– Det sier noe om kvaliteten i vårt samfunn, at vi verdsetter ett enkelt menneskeliv så høyt. Lokalsamfunnet i Longyearbyen er veldig berørt. Vi har sett et knust habitat hvor mennesker trodde de var trygge, sier Gilbert.

– For meg er dette kjedet et symbolsk uttrykk vi kan kalle for overlevelseskjedet, som er samspill mellom letemannskap, lokalsamfunn og ambulansetjenesten. Når jeg ser på dette kjedet, så ser jeg at det er disse vakre elementene som er representert. For meg er det et symbol på samhold, som hver kunstner har laget. Jeg skulle ønske jeg kunne henge dette på dem som var med å lete etter overlevende i snømassene.

Laget på én uke

De 29 ringene, som utgjør det kunstneriske kjedet, er laget av forskjellig materiale og satt sammen til et unikt kunstverk.

Fra Tromsø har blant annet Solveig Ovanger, Marit Landsend, Britt Hennie Halvorsen, Dagmar Mildes, Silja Skoglund og Turid Steen bidratt.

– Det har blitt veldig fint. Vi fikk ei uke til å lage vår del av kjedet, men det gikk bra. Det er fint at hele landsdelen kan forenes gjennom ett kjede, sier Marit Landsend, som sitter i styret for Nord-Norske Kunsthåndverkere.