Ingen hvit julaften i år

Men derimot kan det bli hvit romjul ...
24. desember i 10 år:

År, snødybde, temperatur (middel), nedbør

  • 2014, 15 cm, -6,5, 0 mm
  • 2013, 70 cm, -0,3, 0,1 mm
  • 2012, 2 cm, -5,6, 0 mm
  • 2011, 7 cm, 1,5, 2,5 mm
  • 2010, 47 cm, -0,5, 9,6 mm
  • 2009, 28 cm, -6,9, 0 mm
  • 2008, 39 cm, -3,0, 0,1 mm
  • 2007, 0 cm, 4,5, 0 mm
  • 2006, 15 cm, -2,7, 3,5 mm
  • 2005, 30 cm, -4,7, 0,1 mm
nyheter

Hvis du er en av dem som på lik linje med Bing Crosby drømmer om en hvit jul, vil du nok nå bli skuffet. En hvit julaften ser i alle fall ut til å være utelukket.

– Tirsdag blir det skiftende eller vestlig bris, og det kan komme noen snøbyger først på dagen. Senere blir det oppholdsvær, og temperaturen vil ligge på ett par grader under null, forteller vakthavende meteorolog Ola Mellem ved Vervarslinga i Tromsø.

Oppholdsværet fortsetter utover lille julaften onsdag.

– Da blir det sørlig bris og oppholdsvær, og det blir litt mildere, sier Mellem.

Regn på julaften

Julaften, som de fleste håper skal kunne feires i stemningsfull puddersnø, ser ut til å by på regn i år.

– Det kommer et lavtrykk inn i Norskehavet utenfor Nordland, som går videre nordover. Hvis vi er heldig blir det oppholdsvær tidlig på julaften, men etter hvert blir det dårlig vær. Da får vi sør- eller sørvestlig liten eller stiv kuling. Det blir mildere og det kommer sludd eller regn, forteller Mellem.

Per mandag er snødybden målt til 39 centimeter på Vervarslinga.

– Det er såpass mye snø at alt regner nok ikke bort, men temperaturen vil nok julaften ligge på rundt tre plussgrader, sier Mellem.

Sein snø

Men! Fra andre juledag skal det ifølge prognosene bli kjærligere vær igjen, og det kan bli vestlig og nordvestlig vind og snøbyger.

– Dette været er ikke uvanlig i jula, forteller Mellem.

Senest i 2013 ble det målt plussgrader på Vervarslinga i Tromsø på julaften. Da nådde gradestokken opp til 3,6 grader. I 2011 ble det målt 4,2 grader, samt nedbør i Tromsø på julaften.

Ønsker snø

Knut Eidesen (81) står mandag ved innsamlingsgryta til Frelsesarmeen i sentrum. Han er godt kledd, og været plager han ikke – selv om han tidligere dager har måtte holde fast gryta i vinden. Allikevel skulle han ønske årets julevær så litt annerledes ut.

– Dette er jo ikke julevær som man skal ha. Det skal ikke være regn i jula, synes jeg. Men vi har jo litt hvitt i år, sier han.

Eidesens er tydelig på hva som ville vært hans drømmevær for jula:

– Det hadde vært nord- eller nordøstlig bris og lett snø. Men regnværet ødelegger ikke julestemninga. Det er andre ting som er viktigere i jula, og jeg er glad for å kunne hjelpe de som ikke har det så bra. Jula er ei tid for refleksjoner, mener han.

Også Aase Stellander (70) og Tone Martinsen (63) skulle helst hatt hvit julaften.

– Det er litt trasig med været vi har nå, mener Martinsen.

– Hvit jul er best, men regner det så skiter vi i det! Sånn er det bare, sier Stellander.

– Det er ikke det som er viktig for julestemninga, legger hun til.

Martinsen er enig:

– Man er uansett mest inne i jula, men det blir allikevel litt mer julestemning når det ligger litt snø på trærne, mener hun.