Fra før av er det bred politisk enighet om å øke driftsstøtten til Kafé X, som nå får en million kroner hvert år.

Men ettersom økningen i støtten ennå ikke er innført, tok fylkesrådslederen grep og sikret midler til julemat for kafeen, som er et tilbud for personer som har hatt rus- eller psykiske problemer og sliter med å finne veien tilbake til samfunnet.

– Flere av dem som går her har et brokete forhold til jula og har kanskje ikke så stor familie i byen. Derfor er dette en veldig hyggelig overraskelse, sier Jimmy Pedersen, som fra nyttår blir en av to ledere ved kafeen.

En viktig rolle

– Kafé X fyller en viktig rolle og har over flere år bevist at de gjør en viktig jobb. Jeg har tidligere besøkt dem og sett hvilke arbeid de har lagt ned. De fortjener all honnør for jobben de gjør, sier Myrseth.

Til daglig kommer alt mellom 15–20 personer innom kafeen, som ligger i Vestregata. Nå gjenstår det å se hva pengene skal brukes til.

– Vi blir å ha åpent julaften, men stengt på de røde dagene. Én ting er sikkert: Det skal bli noe godt å bite i til jul, og så skal vi finne på noe, sier Pedersen og suppleres av daglig leder Asbjørn Larsen:

– Næringslivet og folk i Tromsø er fantastisk. Vi har ikke mye midler, men det er slike beløp som sammen gjør at vi kan holde aktiviteten oppe for dem som kafeen er ment for.

En del av samfunnet igjen

Ellers i året deltar brukerne på arrangementer rundt om i byen, som fotballkamper og kinovisninger.

– Det meste koster noe i dag, men med dette tilbudet er vi både et sted folk kan være og som kan hjelpe med å få folk på aktiviteter. Når du har slitt, så betyr det mye å kunne være en del av samfunnet igjen, sier Pedersen.