Politisk rådgiver for byrådsleder Kristin Røymo (Ap), Stein Fredriksen, bekrefter at det første møtet har funnet sted. Nå skal kommunen og skatte- og avgiftsmyndighetene lage retningslinjer og en slagplan for raskere å kunne slå ned på tilfeller hvor lovverket ikke følges.

Betaler ikke

I dag kan det gå måneder fra en pub eller restaurant unnlater å betale eksempelvis merverdiavgift til det kommer administrasjonen for øre. Ved å samkjøre kemneren, skatteetaten og bevillingsgiverne, skal syndebukkene få en reaksjon langt tidligere enn før.

– Rutinene skal bedres og samarbeidet bli enda tettere. Det er også snakk om flere tilsyn med næringen hvor også andre element kontrolleres – blant annet ansatte- og timelister og om foretaket er registrert i merverdiregisteret.

En av de verste

Stein Fredriksen viser til at utelivsnæringen karakteriseres som en av de verste når det gjelder lovbrudd – manglende innbetaling av avgifter, skatter og svart bemanning.

iTromsø har tidligere skrevet om aksjoner som Skatt Nord har rettet mot bransjen. I tillegg til nevnte lovbrudd, er det også avslørt måter å unndra inntekter på. Det er årsaken til at myndighetene ønsker å følge næringen generelt og unnasluntrerne spesielt.

Stoppe pengeflommen

– Det er kommunen som gir serverings- og skjenkebevilling. Om et utested ikke følger spillereglene, kan vi trekke tillatelsen tilbake like raskt som den ble innvilget. Skjer det, vil vedkommende foretak miste pengeflommen – noe som vil få store konsekvenser, sier Stein Fredriksen.

Bedre kontroll

Stein Vidar Loftås i Skatt Nord bekrefter også at etatene skal gjøre felles fremstøt for bedre å kunne kontrollere utelivsbransjen.

– Vi er i startfasen, men skal jobbe fram raske løsninger. Det fordi vi ønsker ytterligere skjerpelser i kontrollarbeidet fremover.

«Kjempebra!

Utelivsnestor Harry Granås ønsker tiltakene velkomne:

– De aktørene som ikke følger spillereglene, har et konkurransefortrinn i forhold til oss som driver seriøst. Derfor er det kjempebra at myndighetene tar grep og åpner gamle skott som har vært mellom etatene.

Nødvendig

– Vi har tidligere hørt om aksjoner hvor både skattemyndighetene, Mattilsynet og politiet har deltatt. Da er det avdekket flere ting som ikke skal forekomme. Hyppigere tilsyn er sånn sett nødvendig for å avsløre de som ødelegger for næringen, sier Harry Granås.