Aldri før har så mange hoteller og serveringssteder holdt åpent igjennom julen. Turistinformasjonen jubler over utviklingen. De aller fleste hotellene i byen holder åpent i julen i år, og mange serveringssteder følger etter. Det er en stor forandring på få år og helt unikt i norsk sammenheng, sier Oda Kvaal-Tanguay, leder i Turistinformasjonen.

Her får du fullstendig oversikt over hvem som holder åpent i jula.

– De tre største hotellene i byen melder om fullt belegg igjennom hele julen. Det er stor turisttrafikk inn til Tromsø i jula, og det er spesielt nordlys- og hval som trekker så mange til oss. Det at kronekursen er såpass lav, gjør også Norge generelt mer attraktivt som feriemål, sier hun.

Holder åpent

Indian House Restaurant i Storgata er blant restaurantene i byen som holder åpent i julen. Daglig leder Arjumand Ather forteller at restauranten holdt åpent julen i fjor, og velger å gjøre det samme også i år.

– Det er fordi det er så mange turister, studenter og andre i byen som ikke har så mange andre steder å gå. Mye er stengt og da er det bra at noen kan ha åpent. Vi har turister fra hele verden innom her i julen, sier Ather til iTromsø.

Ifølge henne er det ikke så mye penger å tjene på de utvidede åpningstidene, men restauranten holder likevel dørene åpne som et tilbud til dem som ønsker et sted å feire julen.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra mange som er veldig fornøyde med at vi har åpent, sier hun.

Ønsker en åpen by

Mange nasjoner benytter juleferien til å reise til nye destinasjoner, og selv om Storbritannia og Kina fortsatt er de største markedene inn til Tromsø, erfarer Turistinformasjonen at stadig flere internasjonalt har fått opp øynene for Tromsø og Nord-Norge.

– Vi har blant annet en del gjester fra Sør- og Mellom-Amerika, samt Australia og New Zealand. Hotellene og aktivitetsaktørene har skjønt det, og holder åpent. Vi er glad for at flere restauranter velger å gjøre det samme. Vi ønsker å være en åpen by for alle som besøker oss i romjulen, sier Kvaal-Tanguay.

På restaurantfronten er det mange som holder stengt på selve julaften, men enkelte har åpent også da, blant annet på hotellene. Mange åpner imidlertid dørene igjen 2. juledag.

Samarbeid med næringslivet

Turistinformasjonen har i samarbeid med næringsforeningen oppmuntret de ulike aktørene i byen til å holde åpent, spesielt i sentrum av byen hvor de fleste turistene oppholder seg på dagtid.

– Vi har en utfordring med transporttilbudet og regelverket som angår butikkenes mulighet til å holde åpent under helligdager, men vi er glade for at mange kafeer og andre som kan holde åpent, velger å gjøre det. Vi håper og tror at aktørene også merker dette på omsetningen, sier Kvaal-Tanguay.