Onsdag forrige fargela perlemorskyer himmelen over Tromsø. En av dem som tok fram kameraet og knipset bilde av himmelfenomenet var Truls Melbye Tiller.

- Jeg har kameraet med meg over alt. Forrige onsdag var jeg på jobb på Gimle da noen kollegaer ropte at jeg måtte komme ut å se på himmelen. Jeg tok med meg kameraet, og bildene ble tatt på arbeidsplassen, sier han.

Millioner av følgere

Tiller gjorde nok ikke dumt i å ta bildene av de fargerike skyene. Nå er bildene hans nemlig spredt over hele verden.

Medier som ABC News, som har 1,6 millioner følgere på Facebook, IFLScience med sine 23 millioner følgere, Discovery med 35 millioner følgere og The Weather Channel med 5,5 millioner følgere er bare noen av dem som har viet stor oppmerksomhet til Tillers fotografier.

Japansk TV

– Jeg har også blitt kontaktet av en japansk TV-stasjon. De fortalte at de ville vise bildene 25. desember som en julegave fra Norge, sier han.

Tiller er en aktiv hobbyfotograf som tidligere har bidratt med bilder av nordlyset til internasjonale medier, men han har aldri opplevd lignende respons som med perlemorskyene.

– Har tatt bedre bilder

– Det er helt surrealistisk. Jeg har ikke lenger oversikt over hvor mange delinger bildene har. Jeg er selvfølgelig veldig glad for oppmerksomheten, men etter min mening har jeg tatt bilder som er mye bedre en disse. De har jo ikke fått halvparten av responsen, sier han.

Dette er perlemorskyer

Perlemorskyer er skyer som inntreffer noen ganger hver vinter, selv om det ikke så ofte dukker opp. Meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Jon Austerheim forklarte det himmelfenomenet slik forrige uke:

– De blir til på 20 til 30 kilometers høyde. På denne høyden kan det bli veldig kaldt og når det i tillegg er kraftig vind over fjell, kan dette skape fjellbølger som forplanter seg oppover i atmosfæren. Der luften stiger mot bølgetoppene blir luften ekstra avkjølt, og den tørre luften kan kondensere til skyer som linseskyer. Siden disse skyene blir dannet svært høyt, kan sola skinne på dem fra under horisonten, forklarte han.

Foto: Truls Melbye Tiller
Foto: Truls Melbye Tiller
Foto: Truls Melbye Tiller
Foto: Truls Melbye Tiller
Foto: Truls Melbye Tiller
Foto: Truls Melbye Tiller