Ja, vi elsker jula!

Enkelte har hjerter som banker litt ekstra sterkt for jula.
nyheter

Jula er for de fleste synonymt med kos, med pynt, med god mat, hyggelig samvær og gaver. Men selv om det er mange som gleder seg til høytiden, er det noen som er litt ekstra glad i jula. Én av dem er Kristin Fjellheim som driver Trivselshjelpa på Heracleum bo- og servicesenter. Hun står på for beboerne og brukernes trivsel hele året, men har en ekstra forkjærlighet for jula.

– Det er jeg som står for pynten her inne, forteller Kristin, og viser til kontoret like innenfor dørene på Heracleum.

Rommet er fylt med nisser i ulike størrelser og fasonger, lys i koselige lykter, juleplanter og andre pyntegjenstander i julestil. På bordene står det julekaker på fat.

– Jeg er veldig glad i jul, den er liksom et avbrekk i mørketida. Og jeg er glad i å pynte, særlig med levende lys. Jul er toppen!

Lager feiring

Kristin har jobbet som frivillig på Heracleum i 14 år, og har de 12–13 siste julene laget julefeiring for beboerne i kafeen på julaften. Da er det ei stille og tradisjonell feiring for dem som ønsker å delta, og i år er 25 påmeldt. Her er det mat og kaffe, det er sosialt samvær, gaver gis ut og juleevangeliet leses opp.

– Vi er jo ganske gjenknept ellers i året, men i jula er det som om man løsner på noen knapper. Den største gleden er å gjøre andre glade, og det å få være noe for dem som er alene er det beste jeg vet med jula. Jula blir et avbrekk i den daglige tralten, og man har på et vis større alibi for å være glad og for å bry seg om andre i jula, mener hun.

Kristin har vært glad i jula så lenge hun kan huske, og minnes barndomsjula i Kjøllefjord som fantastisk fin og tradisjonell.

– Det var ei god, gammeldags jul med alle sortene julekaker, godteri i julestrømpe og pappa som hentet inn den røkte skinka og hengte den opp, minnes hun.

Les også: "Nå har vi det jammen koselig!"

Julepynten henter Kristin fram på Heracleum 1. søndag i advent.

– Jula er så kort, så man må utnytte den tiden man har til å finne fram og bruke pynten, mener hun.

– Jula er ei utmerket anledning for meg som er så glad i å pynte, til å «ta det helt ut», ler hun.

Kler seg opp

Og juleengasjementet til Kristin merkes også på huset. Ikke minst fordi hun også de siste 7–8 årene har kledd seg i fullt julekone-antrekk hver dag mellom 1. søndag i advent og julaften.

– Antrekket bruker jeg for å glede de rundt meg. Er noen litt deppa, gliser de alltid når de ser meg i disse klærne! Det har blitt en tradisjon, forteller hun.

Også det finpyntede kontoret skaper glede.

– De ansatte pleier å komme inn hit om morgenen, ta en kopp kaffe og senke skuldrene. Dette er jo Trivselshjelpa – den skal være her for trivsel, slår hun fast.

Les også: De aller dårligste julefilmene

Da Kristin hadde lite barn hjemme stelte hun også til med fullt julehus og masse pynt hjemme. Da var det alt fra julematter til jule-sengetøy, men nå er det mest pynting på Heracleum.

– Jeg tror nok mannen hjemme synes det er greit å slippe å vasse i nisser, ler hun.

Selv om Kristin nå bruker nesten hele julaften på Hercleum, og ikke kommer hjem til julemiddag før i 21-22-tiden på kvelden, er det kun én ting hun savner på julaften.

– Det er å gå i kirka!

Pynter huset

Avdelingsleder Birgit Nilsen i Omsorgstjenesten Sentrum kommer inn på kontoret.

– Kan jeg bryte inn litt? Jeg må bare si at Kristin er helt unik. Den finnes bare én Kristin på denne jord, og på julaften gjør hun en fantastisk innsats, roser hun.

– Hun har en vanvittig omsorg for alle, og det er aldri noe som er et problem for Kristin. Og jeg kjenner ikke noen som er så god til å pynte og lage julestemning som henne!

I en enebolig i Ramfjordbotn bor Laila Trædal (78) og Harald Hansen (77). De er glade i jula og kanskje over gjennomsnittet glade i julepynt. Tidligere år har huset deres lyst opp hele Ramfjordbotn med utallige lys og pynteelementer.

– I år har vi ikke fått pyntet like mye som tidligere, men vi har da fått opp en del lys, forteller Harald.

Les også: Blir aldri lei pepperkaker

Han og Laila ser julepyntingen både som en hobby og som en livsstil, men det er mye arbeid med å få opp alle lysene på huset. Da iTromsø besøkte paret i desember i fjor fortalte Harald at begynte tidlig i november for å rekke å henge opp all pynten til advent.

– I år har vi fått opp litt pynt ute og litt i vinduene, det er brukbart med pynt, forteller Harald.

Tradisjoner

Ifølge han er det «massevis av år» siden han og Laila begynte å pynte huset i stilen de har blitt kjent for.

– Jeg flyttet hit i 1999, da pyntet vi, og siden har det bare blitt mer og mer, forteller han.

Ifølge Harald er jula favorittiden.

– Det har med tradisjoner å gjøre. Dessuten blir det ikke det samme med påsken. I jula er det jo mørketid, og da lyser pynten mer opp, sier Harald.

I jula samles Laila og Harald med familien som bor i nærheten.

– Vi har vært glade i jula og har pyntet hele livet. Det er noe som hører med, og som er en tradisjon. Da jeg vokste opp pyntet vi også, men da var det jo mer begrenset med pynt, forteller Harald.

Elsker julebrus

I juni møtte iTromsø Iril Gausdal Johansen og kjæresten Kristian Olsen. Da hadde kjæresteparet fylt opp boden med hele 325 flasker julebrus. Johansen er nemlig veldig glad i den røde brusen.

– Jeg er selvfølgelig ekstra fornøyd nå som julebrusen er i butikken, sier Johansen.

De 325 flaskene er nå borte. De tok rett og slett for mye plass.

– Vi endte opp med å dele ut flaskene på Halloween for å bli kvitt dem, sier Johansen og ler.

Gir julestemning

Hun forteller at det ikke bare er julebrusen som gir henne julestemning. Også forestillingen «Putti plutti pott» er viktig.

– Jeg er veldig glad i jula. Julebrus og «Putti plutti pott» gir meg julestemning hvert år, sier hun.

Hun mener faktisk at det ikke blir ordentlig jul uten julebrus.

– Fjerner man julebrusen vet jeg ikke hva man skal drikke. Det må være Mack sin røde julebrus. Den brune julebrusen funker ikke, sier Johansen.

Og etter julen er over må hun alltid spare én flaske.

– Jeg skal passe på at jeg har en flaske slik at jeg kan få litt julestemning i juli, sier hun.