SENTRUM: Siden 1953 har Svein-Olaf Antonsen (79) tilbrakt utallige julaftener i den snart 100-år gamle bokhandelen i Storgata, som i dag heter «Bokhuset Libris». Han er for lengst pensjonist, men har fortsatt tradisjonen sammen med sin sønn og sitt barnebarn.

– Jeg har nok ikke vært på jobb hver julaften siden 1953, men det har blitt en god del. Det er en tradisjon hos oss og vi har mange faste besøkende som er innom her hvert år, sier eldste Antonsen, som har sendt alle damene hjem for dagen.

– På julaften er det bare oss tre mannfolk, forteller han og smiler.

– Slipper husarbeidet

Mellomste Antonsen, Martin (42), har jobbet i bokhandelen siden 1998. Han trives godt med tradisjonen, som han nå har begynt å ta med sønnen sin på.

– Det er alltid en veldig avslappende dag, også slipper man jo unna litt av husarbeidet på dagtid, spøker Martin Antonsen og legger til;

– Vegard var for første gang med for to år siden, men hoppet over det i fjor. I år kom han derimot og spurte om ikke han skulle få være med igjen, så kanskje han har skjønt det han også, konstater han og ler.

Yngstemann selv er veldig fornøyd med å få være med.

– Det er jo veldig gøy, kanskje jeg jobber her selv om noen år, sier Vegard Antonsen (13).

Mange julegaver

Bokhandelen har kun åpent i tre timer fra 9-12, men har alltid godt med kunder på den lille tiden.

– Det er en jevn strøm med kunder, mange skal nok kjøpe den siste julegaven eller noen ekstragaver, sier Martin Antonsen (42).

Han sier omsetningen er god per time, men mener ikke det er det viktigste på denne dagen.

– Vi har som sagt mange faste som kommer hit hver julaften for å kjøpe siste gave, så på grunn av dem tør vi ikke stenge.