Økt fare for snøskred

Mye vind og nysnø fører til betydelig skredfare i Tromsø-regionen.

SKREDFARE: Søndag meldes det om generelt ustabile forhold. Stedvis kan en enkelt skikjører løse ut skred i områder med ferske nysnøflak, melder NVE. Illustrasjonsfoto  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Faregraden ble denne helgen satt opp til tre, og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder om betydelig skredfare i fjellene i Tromsø-regionen.

Lørdag kunne NVE opplyse om at vind og nysnø ga ustabile forhold i bratte heng, og advarte mot å ferdes i leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, blant annet bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Fokksnø

Søndag meldes det om generelt ustabile forhold, og faregraden er fremdeles satt til nivå tre. På varslingstjenesten varsom.no betyr det at ferdsel i skredterreng krever solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem. Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder.

Les også: Anne lå begravd i snøen på kjøkkenet

– Kraftig vind og nysnø lørdag har gitt pålagring av fokksnø i leheng. Søndag blir det etter hvert roligere vær, så fokksnøen vil gradvis stabilisere seg, men fortsatt kan en enkelt skiløper løse ut skred i noen bratte heng. Det gamle snødekket er for det meste stabilt, så det er hovedsakelig den ferske fokksnøen fra de siste dager som er problemet. Vær obs på at fokksnøen stedvis kan ligge på glatt skare, særlig under 700 moh., melder NVE.

I beredskap

Kjell Roger Andersen, administrativ leder i Tromsø Røde Kors, forteller at de har flere skredledere i beredskap i julehøytiden dersom det skulle gå et snøras.

– Vi har 10–15 skredledere som rullerer på å være på vakt. Det er tre ledere på vakt til enhver tid. Hvis det skjer noe så varsler vi alle, og da stiller de som kan, sier Andersen.

Les også: - Ingen synes det er gøy å måtte grave opp kompiser

Han forteller at de foreløpig ikke har gjort seg noen ytterligere tanker om skredfaren i regionen.

– Når det er uvær så er det også lite folk som ferdes ute. Det er når det letter at folk beveger seg i fjellet, sier han.