Flypassasjerer hasteevakuert etter røykutvikling

Passasjerene i et SAS-fly måtte hasteevakueres etter kraftig røykutvikling under avising ved Tromsø lufthavn.
nyheter

- Det skjedde for omtrent ti minutter siden. Nå blir passasjerene eskortert inn i Widerøe-hangaren. Flyet står på de-icing-området, sier en tipser til iTromsø rundt klokken 12.45 søndag ettermiddag.

Voldsom røykutvikling

Inge Nordgård, som var passasjer på flyet som skulle til Oslo klokken 11:15, opplevde å bli hasteevakuert da røyken plutselig sto mot passasjerene.

- Flyet ventet på å ta av, men så kom det noen kraftige snøbyger som gjorde at vi måtte vente. Da de startet opp igjen oppstod det plutselig en voldsom røykutvikling inne i flyet. Vi fikk beskjed om å komme oss av flyet så fort som mulig, sier Nordgård.

- De kabinansatte gjorde en kjempegod jobb og fikk folk raskt ut av flyet. Det gikk utrolig fort og de viste at de hadde gode rutiner på dette, sier Nordgård, som selv ikke synes opplevelsen var så dramatisk som det kanskje høres ut som.

- Vi fikk beskjed om å legge eiendelene igjen og hoppe ut av flyet. Det hele gikk radig for seg.

Booket om

Operasjonsleder i Troms politidistrikt, Lars Meland, forteller at politiet ble varslet om hendelsen, men vet ikke hva som var årsaken til røykutviklingen.

- De har informert oss om at de har evakuert et fly, men dette er en sak som de håndterer videre selv, sier Meland til iTromsø.

Driftssjef ved Tromsø lufthavn, Svein-Idar Henriksen, forteller klokken 16.00 at flyet fremdeles står på plattformen for avising, og at det skal flyttes inn i hangaren hvor teknikere skal se på flyet.

- For vår del er saken avsluttet. Nå er det SAS som tar det videre. Brannvesenet var der med det samme det skjedde, og passasjerene ble evakuert ut via skliene. Kabinpersonalet opptrådte veldig profesjonelt og det hele gikk bra. Ingen ble skadet og passasjerene er booket om til nye flyvninger, sier Henriksen til iTromsø.

- Skjer iblant

- Det var under avising at passasjerene måtte evakueres gjennom nødutgangene. Årsaken vet vi ikke enda, men ingen ble skadet. Kapteinen samlet de 106 passasjerene og debriefet dem om hva som hadde skjedd, sier Henrik Edström, som er presseansvarlig for SAS.

Han forteller at røykutvikling i kabinen skjer iblant og at det varierer fra gang til gang på hva som er årsaken.

- Flyet står nå på bakken og skal undersøkes før det tas i bruk igjen.