– Har aldri pakket inn så mange julegaver før

Flyktningsituasjonen i Norge har denne julen ført til at Bymisjonen i Tromsø har hatt større pågang.

ØKT PÅGANG: Bymisjonsprest Kjersti Marie Lægdene kan fortelle om økt pågang av blant annet julegaver på grunn av økningen i antall flyktninger til Norge. 

JULEMIDDAG: Tidligere ordfører Jens Johan Hjort var blant de frivillige som delte ut mat på Bymisjonens arrangement på julaften. 

nyheter

SENTRUM: – Det har vært en utrolig hyggelig jul. På julaften hadde vi to arrangementer, ett på Bymisjonshuset med gudstjeneste og middag for dem i rusmiljøet, og ett i banksalen i Rødbanken for voksne enslige med mat og opplesning av juleevangeliet, sier Bymisjonsprest Kjersti Marie Lægdene.

Meningsfull jul

Hun forteller at 110 gjester og 30 frivillige deltok på det rusfrie arrangementet i Banksalen på julaften. Mens det under arrangementet hos Bymisjonen var 40 gjester innom, og syv frivillige.

– Det har vært frivillige i alle ledd – til å lage mat, servere, være bordverter, rydde og vaske. Det er mange mennesker som trenger et sted å være på julaften og det er også mange frivillige som synes det er en meningsfull måte å feire jul på, sier Lægdene og fortsetter:

– Det er veldig gøy at folk vil være med å hjelpe og bidra til å gjøre andres jul bedre. Vi har alltid en strøm av frivillige og har aldri noe problem med å få frivillige til arrangementene på julaften. Vi merket også en økende pågang før jul. Da kom det folk innom med gaver.

Strøm av gaver

Ifølge bymisjonspresten er antallet gjester på arrangementene på julaften omtrent det samme som i fjor, men Bymisjonen har i år merket en økt forventning til klær, mat, julegaver og aktiviteter til blant annet flyktninger denne julen.

– Det er flere som kommer innom og flere som ønsker å ha en samtale. Da prøver vi å innfri så godt vi kan.

– Vi har levert julegaver på Skansen asylmottak før jul og på mottaket for enslige mindreårige i Grønnegata. Det har vært en strøm av gaver inn fra folk, som deretter deles ut til de som trenger det. Vi har også pakket matesker som vi har delt ut, sier Lægdene.

Hun forteller at flyktningkrisen og økningen i antall asylsøkere som kommer over grensen også gjør noe med Bymisjonen.

– Vi har aldri pakket inn så mange julegaver før. Vi oppfatter at det er mer i år på grunn av situasjonen som preger Norge med flyktningstrømmen. Det gjør at det er flere som trenger en ekstra utstrekning.

Gratis romjulsfest for barn

Bymisjonspresten legger til at også krisetelefonen deres har vært bemannet hele julen.

– Julen er en fin tid, men også en vanskelig tid, derfor har vi hatt døgnåpen telefon i jula, sier Lægdene.

Hun opplyser også om at det mandag ble arrangert romjulssang med kaker hos Bymisjonen. Tirsdag ettermiddag åpnes i tillegg Skarphallen for gratis romjulsfest for alle barn og barnefamilier fra klokken 17.00 til 19.00.